Zo kies je het perfecte behang voor je woning

Als je je woning of een specifieke kamer een opfrisbeurt wilt geven, hoef je niet meteen een heel nieuw interieur aan te schaffen om dit voor elkaar te krijgen. Al met kleine aanpassingen kun je elke ruimte nieuw leven inblazen. Denk bijvoorbeeld aan het behangen van een of meerdere muren. Maar met zoveel soorten behang beschikbaar, kan het een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Hier zijn zes stappen die je hopelijk helpen bij het vinden van het perfecte behang, voor elke ruimte in je huis.

Zo kies voor het perfecte behang

1. Zoek naar inspiratie op Pinterest

Waar begin je? Nou, met een dosis inspiratie opdoen! En wat is daar nu een betere plek voor dan Pinterest? Maak een bord aan sla hierin al het behang op waar je enthousiast van wordt, bijvoorbeeld Eijffinger behang. Laat je hierbij nog niet beperken door bepaalde kleuren, patronen of (te) spannende behangstijlen. Dat komt een stap later wel. Eerst de wondere wereld van het behang ontdekken en alle mogelijkheden die daarbij komen kijken.

2. Bepaal een stijl voor de ruimte

Weet je al welke ruimte je wilt behangen? Dan is het een goed idee om na te denken over de sfeer die je wilt creëren. Bijvoorbeeld, voor een slaapkamer waar ontspanning en rust centraal staan, zal je eerder gaan voor een kalmerend en rustig behang. Aan de andere kant zal een drukker design juist goed passen in ruimtes zoals de hal. Daar waar je minder tijd doorbrengt, maar waar je wel eenvoudig een eerste indruk maakt op gasten die voor het eerst over de vloer komen.

3. Match met het kleurpalet van het interieur

Bij de keuze van het perfecte behang is het van belang niet alleen naar de stijl van de ruimte te kijken, maar ook naar het kleurenpalet van het interieur zelf. Je wilt geen circusachtig effect creëren waarin alles schreeuwt, niets bij elkaar past en je snel overprikkeld raakt.

Bekijk daarom hoe het behang zich verhoudt tot alle bestaande kleuren in de kamer, vooral als je kiest voor behang met een opvallende print. Een harmonieus kleurenschema draagt eerder bij aan een samenhangend en aantrekkelijk geheel. Als je ervoor kiest een klein muurtje te behangen, zoals de hal of het toilet, kan het juist leuk zijn om jezelf uit te dagen met een gedurfder ontwerp.

4. Bestel samples van je favoriete behang

Als je overweegt om een gedurfder behang te kiezen of nog twijfelt tussen verschillende opties, is er nog de optie om samples te bestellen. Zeker als je van plan bent een grote(re) muur of ruimte te behangen en daarvoor de enige meters nodig hebt. Of als je simpelweg een twijfelkont bent, dan kan je hierdoor hopelijk helemaal achter je keuze staan.

Hoewel samples niet meteen de gehele muur bedekken, geven ze wel een goed idee van hoe het behang eruit zal zien, ook in combinatie met het daglicht en de verlichting in de avond. Hang de samples op en laat ze een paar dagen op je inwerken. Je zult merken dat er waarschijnlijk één behangsoort is die eruit springt en je voorkeur geniet.

5. Houd rekening met de hoeveelheid daglicht

In het vorige punt werd het kort genoemd, maar natuurlijk licht heeft natuurlijk ook invloed op hoe kleuren en patronen in een ruimte tot hun recht komen. In goed verlichte ruimtes kun je gemakkelijker experimenteren met donkere kleuren of drukke patronen, terwijl lichter behang in donkere ruimtes de omgeving kan opfrissen en ruimtelijker kan laten lijken.

Dit is bovendien een geschikt moment om te overwegen hoe warm of koud het licht in de ruimte eigenlijk is. Om de gewenste sfeer te weerspiegelen, kan het zomaar helpen om een aantal gloeilampen te vervangen.

6. Kies de juiste muur

Top, de keuze van de ruimte is gemaakt. Dan resteert nog de vraag: hoeveel muren ga je behangen? Wellicht is één muur voldoende, maar door soms een tweede muur of dat ene hoekje nog mee te nemen, wordt de ruimte pas echt een mooi geheel. En kies bij voorkeur voor een muur waar geen ramen of deuren zijn, of die niet al volhangt met muurdecoratie zoals posters of foto’s. Hiermee voorkom je een onrustige sfeer en het belangrijkste van alles: dan komt het behang het beste tot zijn recht.

Wanneer je bovenstaande stappen en tips doorloopt, kies je ongetwijfeld het perfecte behang voor jouw woning. Laat je verrassen, probeer iets nieuws en geniet straks nog van je vernieuwde ruimte.

Meer wooninspiratie nodig? Ontdek ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie