Deze Thaise vega(n) gerechten en snacks moet je op reis proberen

Thailand staat wereldwijd bekend om zijn levendige keuken, rijk aan smaken, kruiden en aroma’s. Voor degenen die een vegetarisch eten, biedt de Thaise keuken een overvloed aan heerlijke vegetarische en zelfs veel veganistische opties. Hier zijn 6 must-try Thaise gerechten voor wanneer je hier op vakantie bent.

Pad thai, mango sticky rice of verse pindakoeken; de lijst Thaise vega gerechten en snacks is eindeloos. Struin over de verschillende night markets en floating markets door het land, en laat je verrassen door al het eten en drinken. Doordat zo’n 90 procent van de Aziatische bevolking lactose intolerant is, worden de meeste gerechten hier zonder lactose bereid. Vandaar dat kokosmelk een populair ingrediënt is. Vlees en vis wordt verder wel veel gegeten, maar in deze lijst focussen we ons op de vega gerechten en snacks.

1. Pad Thai

De lijst van Thaise gerechten moet uiteraard afgetrapt worden met pad thai. Pad thai is een rijstnoedelgerecht met taugé, lente-ui, koriander, chilipeper, limoen en ei. Het gerecht wordt vaak met kip bereid, maar een vegetarische optie is altijd mogelijk, bijvoorbeeld met tofu. Om het gerecht veganistisch te maken, kan je vragen om het ei weg te laten. Dan smaakt de pad thai nog steeds net zo lekker.

In Thailand gebruiken ze een droog gebakken noedelsoort die in dezelfde pan wordt geroerbakt in een saus. Ging dat thuis ook maar zo snel! Pad thai is op elke night market te vinden, en de prijs voor één portie ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 euro.

2. Mango Sticky Rice

Een andere Thaise specialiteit waar je je aan het begin misschien eerst even aan moet overgeven, is mango sticky rice. Want ja, hoe kan zoete rijst lekker zijn? Dit dessert is een combinatie van plakkerige rijst, overgoten met een romige saus van kokosmelk en suikerpinda’s als garnering. Zeker die suikerpinda’s zorgen voor de finishing touch.

Mocht je daarom een zoetekauw zijn wat betreft een nagerecht, dan is de mango sticky rice zeker aan te raden. Ook dit gerecht is altijd op een night market terug te vinden, en de prijs ligt doorgaans tussen de 1 en 2 euro.

3. Khao Soi Soep

Een Thais gerecht dat vooral bekend is in het noorden van het land, is de Khao Soi soep. Dit is een romige curry-kokosbouillon met noedels. Veel groenten zal je in deze soep niet terugvinden, maar wel knapperige gefrituurde noedels bovenop, die deze soep zo bijzonder maken.

Op de Chang Phuak Gate Night Market in Chiang Mai, in het noorden van het oude centrum, wordt deze soep veganistisch gemaakt met tofu. De prijs ligt onder één euro, dus daarvoor moet je het wel proberen – en al helemaal als wij zeggen dat dit onze favoriet is (zie linkerfoto hieronder).

4. Thaise Curry

Een reis naar Thailand is niet compleet zonder het proeven van een authentieke Thaise curry. Of je nu kiest voor groen, geel, rood, massaman of pindacurry – hoe pittig durf jij ‘m te proeven? Geen zorgen, als je niet zo goed tegen pittig eten kunt, zeg dan vooral tegen het personeel ‘little spicy’. Als je met meerdere mensen in een restaurant aanschuift, is het een leuk idee om verschillende curry’s te bestellen, zodat je ze allemaal kunt proeven en beoordelen. Het leuke is dat wij op deze manier allemaal een nummer één favoriet hadden.

Ga je ook naar Bangkok? Dan moet je absoluut de curry’s proeven bij restaurant The Family.

5. Som Tum (Papajasalade)

Een voorgerecht of bijgerecht dat je in veel restaurants zult tegenkomen, is een papajasalade. De papaja, net als de mango, is een populaire fruitsoort in Thailand, en voor deze salade wordt deze op smaak gebracht met limoen, chilipepers, suiker, vissaus (vervangbaar door sojasaus voor een veganistische optie) en knoflook. In veel gevallen worden er cashewnoten toegevoegd voor een knapperige structuur aan het gerecht.

6. Tom Kha Kai (Kokossoep met Tofu)

Tom Kha Hai hoort ook in de lijst Thaise gerechten thuis. Deze kokossoep wordt normaal gesproken bereid met kip, maar kan gemakkelijk worden aangepast door tofu. Naast de romige kokos-bouillon wordt deze geserveerd met galangawortel, citroengras en kaffir limoenbladeren.

Mocht je een kookles in Chiang Mai (Aromdii is een aanrader) overwegen, dan is het zeker aan te raden om de Tom Kha Hai als één van de gerechten mee te nemen. Je komt er namelijk achter dat dit een eenvoudig en toch smaakvol recept is om thuis te bereiden.

7. Overige Thaise snacks om te proberen

  • Thaise bubble tea
  • Kokospannenkoekjes
  • Verse pindakoeken
  • Bakje maïs in botersaus
  • Een Chiang biertje
  • Alle drankjes met passievrucht; van een smoothie tot een versgeperst sapje
Ontdek naast de thaise gerechten ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie