De leukste tweedehands en vintage winkels in Berlijn

Een stedentrip naar een Europese stad is altijd een goed idee. En al helemaal als je tweedehands winkelen houdt, want het is altijd een verrassing wat je tegenkomt. Berlijn is zo’n stad waar je perfecte terecht kunt om tweedehands parels te vinden. In vintage winkels, maar ook zeker op vlooienmarkt die in weekenden door de stad te vinden zijn. Waar je onder andere kunt vintage shoppen in Berlijn ontdek je in dit artikel.

Lees ook: foodguide Berlijn – 14 plekken waar je wilt eten en drinken

BERLIJNSE TWEEDEHANDS MODETIPS: ANDERE PRIJZEN

Voordat we de tips gaan delen, alvast een kleine waarschuwing: in Berlijn is tweedehands kleding een stukje duurder dan in Nederland, zowel in vintage winkels als kringloopwinkels. Een blazer kost al snel minstens 30 euro, en voor een simpel t-shirt leg je al snel 10 euro of meer neer. Voor vintage kleding, die ze op een aparte afdeling hangen, liggen de prijzen gemiddeld nog hoger.

Dit verschil in prijzen deed me beseffen waarom vintage winkels in – met name – Amsterdam zo populair zijn onder toeristen, omdat deze prijzen voor hen niet buitensporig lijken. Tweedehands shoppen in Berlijn was daarom veel ‘kijken, kijken, en niet kopen’, tenzij ik echt verliefd was op een kledingstuk. Gelukkig zijn er betaalbare opties, zoals de vlooienmarkt bij Mauerpark, de kiloshop fajny/fajna en vintage winkel Rank ’n White. Deze vintage winkels in Berlijn worden hieronder uitgebreider besproken.

Vlooienmarkt Mauerpark
Vlooienmarkt Marieheinekeplatz

Vlooienmarkt bij Mauerpark

Weer of geen weer, ieder weekend vind je bij Mauerpark in het noorden van Berlijn een hele gezellige vlooienmarkt, waar lokale bewoners hun kleding en andere spullen te koop aanbieden. De sfeer is altijd gemoedelijk, en in de zomer wordt het extra levendig doordat mensen in het nabijgelegen park blijven hangen met een hapje en een drankje. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de IJ-hallen in Amsterdam, zij het iets kleinschaliger, en de toegang is gratis. De vlooienmarkt bij Mauerpark is elke zondag van 09.00 tot 18.00 uur.

Vlooienmarkt bij MarheinEkeplatz

Een andere, iets kleinere vlooienmarkt dan die bij Mauerpark is te vinden op Marheinekeplatz. Op deze markt bieden buurtbewoners hun kleding, vintage meubels en andere spullen te koop aan. Het heeft iets meer een prullaria gehalte, maar toch is het leuk om even over het plein te struinen. De vlooienmarkt is elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en elke zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Combineer je bezoek aan Marheinekeplatz met een brunch bij Two Trick Pony; het is raadzaam om te reserveren om zeker te zijn van een tafel.

Vintage shoppen in Berlijn: HUMANA second-hand
Vintage Revivals in Berlijn

HUMANA SECONDHAND & VINTAGE


Een van de grootste en misschien wel de meest bekende kringloopwinkel in Berlijn, vooral gericht op kleding, is HUMANA secondhand & vintage. Dit kringloopwarenhuis heeft ongeveer 25 vestigingen in de stad, waardoor je bijna een winkelroute zou kunnen uitstippelen of in ieder geval in elke wijk terecht kunt. Op hun website kun je alle locaties bekijken en de winkels eenvoudig opslaan via Google Maps.

Vintage Revivals

Meer in het stadscentrum bevindt zich Vintage Revivals (zie bovenstaande rechterfoto), een overzichtelijke vintage winkel waar hier en daar prachtige kledingstukken tussen de rekken hangen. Door de ruime opzet van de winkel kun je hier rustig rondkijken en achter in de winkel de gevonden stukken passen. Als je na het winkelen zin hebt om ergens een hapje te eten, is The Klub Kitchen om de hoek zeker een aanrader voor een gezonde maaltijd.

Adres: Münzstraße & Schönhauser Allee 127

PICKNWEIGHT

Een bekende vintage winkel in Duitsland is Picknweight. Zoals de naam al doet vermoeden, winkel je hier op basis van gewicht (volgens mij was het €35 per kilo). Het assortiment doet denken aan winkels als Episode en Zipper in Nederland en België, waar je altijd terechtkunt voor specifieke categorieën zoals blouses, spijkerbroeken, vrolijk geprinte jurkjes, leren tasjes, veel Converse-schoenen, wollen vesten en spijkerjasjes. Je begrijpt het idee. Deze winkel moet dus wel bij jouw kledingstijl passen, maar als dat het geval is, kun je hier helemaal je hart ophalen.

Adres: Münzstraße 19 (Mitte) & Alte Schönhauser Strasse 30 (Mitte)

Vintage winkels in Neukölln, Berlijn
Vintage winkels in Neukölln, Berlijn

Vintage winkels in WeserstraßE

Neukölln is een geweldige wijk om te verkennen, niet alleen voor heerlijk eten, zoals een brunch bij Venue, maar ook voor een reeks vintage winkels. Vooral de Weserstraße herbergt diverse vintage winkels die het ontdekken waard zijn. Hoewel sommige van deze winkels wat prijziger kunnen zijn, is het zeker de moeite waard om even naar binnen te gluren. Wie weet stuit je zomaar op die parel waar je al een tijdje naar op zoek bent!

  • Neuzwei
  • Loppis Vintage Clothing
  • Juno Juno Shop
  • Not Too Sweet
  • Let them eat cake
  • Oh Mini I am

RACK ‘N WHITE

Een wat hippere vintage winkel in Berlijn met tweedehands kleding is Rack ’n White. In deze kledingwinkel zul je ongetwijfeld leuke items tegenkomen. De kleding hangt hier op maat, waardoor je heel gemakkelijk door alle rekken kunt struinen. Ook vind je tussen de kledingrekken vaak afgeprijsde kleding met een korting van 50 procent. De winkel is zes dagen per week geopend en gesloten op zondag. Heb je zin in een drankje? Dan is Mein Haus am See in dezelfde straat een aanrader.

Adres:  Brunnenstraße 12

POP-UP STORE VAN SELLPY

Alle ware tweedehandsliefhebbers zijn ongetwijfeld bekend met het online platform Sellpy. Het is opgericht door H&M met als doel een platform te bieden om kleding te kopen en verkopen. Naast de succesvolle website is er momenteel ook een pop-upwinkel in de binnenstad. Het aanbod is selectief, dus je zult hier niet snel items voor een paar euro vinden, maar daarentegen zijn er wel veel prachtige stukken te ontdekken. Zeker de moeite waard om even te kijken als je in de buurt bent.

Adres: Rosenthaler Strasse 36 (Mitte)

 fajny/fajna in Berlijn
fajny/fajna in Berlijn

fajny/fajna Kilo Secondhand & Vintage

Een persoonlijke favoriet wat betreft tweedehands winkels in Berlijn is fajny/fajna Kilo Secondhand & Vintage. Hier winkel je kleding op gewicht, en de kiloprijs varieert elke dag van de week. Wij waren toevallig op de juiste dag, namelijk donderdag, wanneer je 20 euro per kilo betaalt. Vrijdag is de duurste dag, namelijk 45 euro per kilo, omdat er op die dag nieuwe kleding in de winkel wordt gehangen. Na de vrijdag wordt het kilotarief dus elke dag 5 euro goedkoper.

Adres: Nostitzstraße 14 & Anzengruberstraße 5

Er missen ongetwijfeld nog leuke tweedehands en vintage winkels in Berlijn in deze lijst, dus laat je vooral ook verrassen door hetgeen wat je spontaan tegenkomt. Verder helpt het ook enorm om op Google Maps op ‘vintage winkels’ te zoeken. Op deze manier hadden wij de meeste tweedehands kledingwinkels in Berlijn gevonden. Viel Spass!

Reacties

Geef een reactie