Duurzaam reizen, kan dat eigenlijk wel? Tips voor een groenere reis

Door reizen creëren we onvergetelijke ervaringen die we voor altijd zullen koesteren. Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin we bewust moeten nadenken over duurzaamheid. Elke keuze die we maken heeft impact op onze kwetsbare planeet. Hoe kunnen we toch de mooiste plekken op aarde blijven bezoeken terwijl we een duurzaam leven in acht nemen? We denken graag met je mee om duurzaam reizen mogelijk te maken.

Duurzaam reizen: kies het juiste vervoersmiddel

De keuze van je vervoersmiddel

Hoe verder weg onze vakantiebestemming, hoe kleiner de kans dat we deze reis met de auto of de trein zullen afleggen. Wel bepaalt het vervoersmiddel het grootste deel van je ecologische voetafdruk. Wil je binnen Europa blijven? Zoek dan een bestemming of omgeving uit die je met de trein kunt afleggen. Hiermee stoot je de minste hoeveelheid CO2 uit.

Met de auto op vakantie gaan, is nog altijd een betere keuze dan het vliegtuig. Heb je een elektrische auto? Dan is dit nog beter. Inmiddels zijn er in Europa steeds meer laadpunten langs de snelweg en bij hotels te vinden. Of heb je een camper tot je beschikking? Dan kan je zonnepanelen op het dak overwegen om ook onderweg en op plaats van bestemming groen bezig te zijn.

Mocht je de voorkeur hebben voor een bestemming aan de andere kant van de wereld, denk er dan aan om je CO2-uitstoot van de vliegreis te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door het planten van bomen of schone kookstellen aan ontwikkelingslanden te schenken.

OVERNACHT IN DUURZAME ACCOMMODATIES

Het is tegenwoordig mogelijk om je verblijf te baseren op duurzaamheid. Zo heeft Booking.com inmiddels een duurzame badge die duurzamer reizen transparant maakt. Accommodaties worden beoordeeld op een set kenmerken binnen vijf categorieën: afval, energie en broeikasgassen, water, ondersteuning aan lokale gemeenschappen of bescherming van de natuur. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de grootte van de accommodatie, de locatie en lokale factoren. Zo kun je, waar je ook op deze aardbol bent, een duurzame accommodatie boeken die bij jouw duurzame behoeften aansluit.

Duurzaam reizen - Neem de juiste garderobe mee

Minimaliseer afval WAAR MOGELIJK

Wil je duurzaam reizen? Dan is het afvalgebruik op vakantie ook iets om over na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid plastic flesjes die je gedurende de vakantie koopt. Nu is het kraanwater natuurlijk niet overal drinkbaar. Als dit op je vakantiebestemming het geval is, koop dan één grote waterfles, van bijvoorbeeld 5 liter, in de supermarkt en vul hiermee steeds je eigen waterfles.

Zo zijn er nog een aantal simpele manieren om de afvalberg op vakantie waar mogelijk te verminderen. Zeg van tevoren in het restaurant dat je geen plastic rietje wilt. Neem altijd een canvas tas mee voor onverwachte boodschappen of andere spontane aankopen. En neem herbruikbaar bestek mee als je eten afhaalt.

MET EEN DUURZAME GARDEROBE OP REIS

Bedachtzaam je koffer of backpack inpakken, is het halve werk. Je wilt het liefst alleen kleding meenemen die je met alles kunt combineren. Minimalisme is hierbij de sleutel tot een duurzame reisgarderobe. Maak een keuze voor natuurlijke materialen, comfortabele stoffen die goed ademen en vermijd felle kleuren en prints, omdat deze vaak moeilijker te combineren zijn. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, en vergeet bovendien niet: je kunt altijd je kleding tijdens de reis een keer wassen, met een ecologische wasmiddel dat je zelf hebt meegenomen.

Niet alLEEN duurzaam op reis, maar ook thuis

De rest van het jaar dat je niet op reis bent, kan je ook thuis duurzame keuzes in je dagelijks leven toepassen. Zo kan je slimme toepassingen in huis toepassen om de kou buiten te houden. Je capsule wardrobe verder uitbouwen met duurzame kledingstukken en schoenen. Of misschien wil je het nog grootster aanpakken en zonnepanelen installeren op je daken en elke zonnestraal (ook op bewolkte dagen) omzetten in energie.

Dit waren onze tips om duurzaam reizen mogelijk te maken, of in ieder geval een stapje in de goede richting. Weet je nog een waardevolle tip om aan de lijst toe te voegen? Laat deze dan achter in de reacties. Dan helpen we elkaar weer een stukje verder.

Reacties

Geef een reactie