Duurzame schoenen kopen, waar moet je op letten?

Winterlaarzen, stoere sneakers of sandalen die het liefst langer meegaan dan je zomervakantie. Net als kleding zijn er eenvoudige duurzame keuzes die we kunnen maken op het gebied van schoenen. Schoenen maken de man, dus in dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het kopen van duurzame schoenen, zodat je naast trendy ook milieubewust bezig bent.

Duurzame schoenen kopen van Veja

Duurzame materialen

Bij het kiezen van duurzame schoenen is het essentieel om op de gebruikte materialen te letten. Natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zijn meestal betere keuzes dan synthetische materialen, net zoals bij kleding. Zoek naar schoenen gemaakt van organisch katoen, hennep, gerecyclede kunststoffen, gerecycled rubber, plantaardig gelooid leer of zelfs veganistische materialen.

Milieuvriendelijke productie

Kies voor schoenen die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd. Dit omvat het zoeken naar merken die duurzame productiemethoden toepassen, zoals het verminderen van water- en energieverbruik, het minimaliseren van afval(water) en het gebruik van milieuvriendelijke kleurstoffen en lijmen. Je kunt hierbij zoal denken aan merken als Veja, TOMS en de Our Planet Matters collectie van Skechers.

Kwaliteit en duurzaamheid

Duurzame schoenen moeten ook lang meegaan, anders is hun impact op het milieu beperkt. Let op de kwaliteit van het vakmanschap en de materialen om ervoor te zorgen dat de schoenen bestand zijn tegen dagelijks gebruik en de tand des tijds doorstaan.

Ethische arbeidsomstandigheden

De arbeidsomstandigheden zijn minstens zo belangrijk als het milieuaspect. Want werden de schoenen die je nu thuis hebt liggen onder eerlijke en veilige werkomstandigheden geproduceerd? Het kan niet verkeerd zijn om daar eens onderzoek naar te doen. Zoek tegelijkertijd naar merken die transparant zijn over hun toeleveringsketen en die zich inzetten voor eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden voor al hun werknemers.

Vegetarische en veganistische opties

Als je bovendien een diervriendelijke levensstijl wilt ondersteunen, kijk dan eens naar vegetarische en veganistische schoenen. Deze worden gemaakt zonder het gebruik van dierlijke producten en zijn een goede keuze voor mensen die graag een duurzame en ethische mode-industrie willen bevorderen.

Support lokale producenten en merken

Overweeg om schoenen te kopen die lokaal zijn geproduceerd. Het ondersteunen van lokale ambachtslieden en producenten helpt de transportuitstoot te verminderen en bevordert de lokale economie. Mocht je niet van een merk in Nederland of België kopen, zit je natuurlijk al beter bij een schoenmerk uit Spanje dan bijvoorbeeld ver weg in Azië of Amerika.

Certificeringen en labels

Er zijn verschillende certificeringen en labels voor duurzame en milieuvriendelijke producten. Zoek naar labels zoals Fair Trade, Global Organic Textile Standard (GOTS), EU Ecolabel of het Vegan-certificaat. Deze labels geven aan dat de schoenen aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen. Zo weet je 100% zeker dat je in een paar schoenen van een ethische verantwoord merk rondloopt.

Onderhoudsgemak van duurzame schoenen

Overweeg tot slot het onderhoudsgemak van de schoenen. Duurzame schoenen moeten gemakkelijk te onderhouden zijn, zodat je ze langer kunt dragen en minder snel hoeft weg te gooien.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten wanneer je nieuwe schoenen koopt, kun je een bewuste keuze maken voor duurzame producten en bijdragen aan een schonere en milieuvriendelijkere wereld. Het kan iets duurder zijn om duurzame schoenen aan te schaffen, maar je zult weten dat je investeert in kwaliteit, ethiek én een betere planeet.

Lees ook deze artikelen over duurzaamheid:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie