6 soorten sporten die je weinig tot geen geld kosten

Sporten is goed voor het lichaam en de geest, maar de maandelijkse kosten lopen behoorlijk op wanneer je even niet oplet. Een sportabonnement hier en een verleidelijke gadget daar om jouw conditie en vooruitgang nauwkeurig bij te houden. En daarom hebben we in dit artikel 6 verschillende sporten opgesomd die je weinig tot geen geld kosten, waardoor je geen excuus meer hebt om het sporten uit te stellen.

Tips voor soorten sporten zonder geld

Waar de een het liefst iedere dag in de sportschool te vinden is, ligt de ander liever met een bak chips op de bank. Met dit tweede is ook zeker niks mis, zolang je wekelijks maar aan je dosis beweging komt. Zo’n 2 tot 3 keer matige tot intensieve inspanning per week is genoeg. Hiervan word je lichaam blij, maar ook mentaal doet dit veel goeds. De portemonnee alleen soms wat minder, máár gelukkig hoeft sporten niet veel geld te kosten. Hierdoor is een combinatie van verschillende sporten mogelijk om jezelf gemotiveerd te houden.

1. Hardlopen

Er zijn veel sporten die goed voor je lichaam en geest zijn en hardlopen is er hier één van. Beginnen met hardlopen zien velen nog weleens als obstakel, want we zijn immers prestatiegericht. We willen zo snel mogelijk verbetering en resultaat zien, in een zo kort mogelijke tijd. En dat is bij hardlopen niet mogelijk, omdat je goed moet oppassen voor eventuele blessures.

Hardlopen moet je daarom langzaam opbouwen, ook als je al een goede conditie hebt. Ga niet meteen tot het uiterste. Het is absoluut geen zwakte wanneer tijdens je hardloopsessie af en toe even wandelt. Dit is juist goed! Intervaltrainingen, bijvoorbeeld van Nike, zijn sowieso aan te raden om sneller te worden en uiteindelijk langere afstanden af te leggen.

Om te beginnen met hardlopen, heb je goede hardloopschoenen nodig. Ga het liefst naar een gespecialiseerde hardloopzaak waar ze jouw voeten opmeten en kijken hoe je voeten landen tijdens het rennen. Daarnaast wil je natuurlijk ook een leuke sportkleding aan, zoals sportbroeken en sportbeha’s. Bij onder andere LASCANA vind je mooie sportkleding. Hardlopen vergt in dat opzicht in het begin wel even een investering, maar daarna kan je er volop tegenaan.

2. Banenzwemmen

Een andere betaalbare sport die je een kans kunt geven, is banenzwemmen. Het klinkt misschien wat saai om continu baantjes in dezelfde omgeving te trekken, maar dit werkt juist rustgevend voor de geest. Je hebt geen afleiding, waardoor je je gedachten de vrije loop kunt laten. Op deze manier vliegen de minuten voorbij en lig je ineens al 45 minuten in het zwembad.

Behalve voor de geest is zwemmen ook goed voor het lichaam. In het zwembad weeg je 90 procent minder, waardoor je jouw lichaam veel minder belast. Het is goed voor zowel de spieren, prezen als gewrichten. Daarnaast staat 1 uur in het zwembad gelijk aan 30 minuten sporten ‘op land’. Alleen maar voordelen dus!

Omdat je voor zwemmen geen maandelijks abonnement hoeft af te sluiten, kan je gaan wanneer je wilt. Zwemmen is ook ideaal om met andere kosteloze sporten te combineren, zoals hardlopen en workout lessen thuis. Een strippenkaart is bovendien aan te raden wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, zodat je een fijne korting per zwemsessie krijgt.

Deze sporten kan je met weinig tot geen geld beoefenen

3. Skeeleren

Een andere sport die absoluut meer aandacht verdient, is skeeleren. Skeeleren (of skaten) is een perfecte sport om je conditie te verbeteren en eventueel af te vallen. Omdat je tijdens het skeeleren soepele bewegingen maakt, werkt het een stuk minder belastend voor de gewrichten. Naast de spieren in het onderlichaam worden ook de buikspieren getraind.

Bij skeeleren komen in het begin wel wat kosten kijken, namelijk voor de aanschaf van een paar skeelers en eventuele skeeler bescherming. Gelukkig hoeven skeelers geen grote investering te zijn. Bij bijvoorbeeld Decathlon heb je skeelers voor ieder budget. Wie niet zeker weet of skeeleren iets voor hem of haar is, kan ook op bijvoorbeeld Marktplaats kijken naar een tweedehands paar.

4. Wandelen

De meest laagdrempelige manier van bewegen is – je raadt het al – wandelen. Zeker nu thuiswerken de norm is, is het des te belangrijker om gedurende de dag te blijven bewegen. Dit doen we namelijk veel te weinig, ondanks dat slechts dertig minuten per dag de norm is. Ga daarom met regelmaat van je werkplek af, het liefst ieder half uur een paar minuten.

Voor de mentale gezondheid kan het in je voordeel werken om fysiek in een andere ruimte te bevinden, in plaats van enkel thuis te sporten. Zoek bijvoorbeeld een wandelmaatje en ga samen in de lunchpauze een half uur wandelen. Niet alleen heerlijk om je hoofd te legen, maar ook om even een sociaal contact om je heen te hebben. Wie te weinig tijd in de pauze heeft, kan ook voorafgaand of aan het eind van de werkdag met een koffie een ommetje maken. En het kost je helemaal niks!

Tips voor soorten sporten zonder geld

5. Yoga en pilates

Start of eindig je (werk)dag met een les yoga of pilates. In een eerder artikel schreven we al over 10 redenen waarom yoga goed voor je is. Zo werkt yoga stressverlagend en heeft het een positieve impact op je nachtrust. Daarnaast is iedere dag achter je laptop zitten helemáál niet goed voor het lichaam. Een les yoga of pilates draagt bij om jouw schouders, nek en rug losser te krijgen.

Op YouTube zijn veel kanalen te vinden waar je gratis yoga- en pilatesoefeningen kunt volgen. Denk aan Yoga met Milou, Yoga with Kassandra en Boho Beautiful Yoga. Van een 15 minuten durende ochtendsessie tot een intensieve sessie van 45 minuten. Bepaal daarom zelf waar je op dat moment zin in hebt. En nog even tussen ons: het is ook helemaal prima om in je pyjama dat lesje te volgen. Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk! ;)

6. Overige sportlessen thuis volgen

Naast yoga of pilates kan het ook heel fijn werken om aan het eind van de dag jouw stress of energie te uiten in een actieve sportles. En wanneer dit niet in de sportschool kan, kan dit ook prima thuis. Dan heb je zelfs van niets en niemand last, waardoor je je volledig kunt laten gaan. Laat de zweetdruppels je dus maar lekker om de oren vliegen!

Ook voor deze sportlessen geldt dat er op internet genoeg gratis sportlessen te vinden zijn, zoals Pamela Reif, Chloe Ting en MadFit. Of misschien zit je al wel bij een sportschool en kan je via hen online sportlessen volgen. Dit kost je niets (extra’s), maar wellicht wil je wel wat sportaccessoires thuis hebben voor beter resultaat, zoals gewichten, weerstandsbanden en een foam roller.

Hopelijk hebben jullie na het lezen van het bovenstaande artikel genoeg inspiratie en vooral motivatie om te gaan sporten zonder geld uit te geven. Met een beetje creativiteit kan je vele sporten uitoefenen zonder hoge kosten.

Reacties

Geef een reactie