Zomertip! Dineer bij Zomerlicht op Forteiland Pampus

Zin in een onvergetelijke romantische avond? Tijdens de zomermaanden opent pop-up restaurant Zomerlicht haar deuren op een wel heel bijzondere plek, namelijk Forteiland Pampus. Op ruim een half uur varen van Amsterdam beleef je een magische avond gevuld met gerechten van eigen bodem, Pampusbier, fijne gesprekken en wandelingen door het donkere fort.

Picknick op Forteiland Pampus

Met de boot naar Forteiland Pampus

De uitdrukking Voor Pampus liggen was mij al bekend, maar ik had geen idee dat er een forteiland bestond dat zo heette én waar je kan uit eten. Het was dan ook een heel origineel verjaardagscadeau dat ik van mijn vriend kreeg. Het avontuur begon in IJburg vanaf waar een sfeervolle, oude klipper ons naar Forteiland Pampus zou brengen. Aan boord werden we meteen met een drankje verwelkomd welke we op het dek opdronken. Naast Amsterdam zijn er een aantal dagen waarop de boot in Muiden of Almere vertrekt.

Picknicken op Forteiland Pampus

Romantisch picknicken op het eiland

Na ruim een half uur varen kom je aan op Pampus waar het personeel van Zomerlicht wederom met een lekker drankje klaarstaat. Het voorgerecht vindt niet in pop-up restaurant plaats, maar op een plekje naar keuze ergens op het fort. Je krijgt namelijk een ‘picknickmand’ vol lekkere hapjes mee. Wanneer al het lekkers op is, is er nog even tijd om door het fort te lopen en meer over de geschiedenis van het eiland te weten te komen.

Forteiland Pampus

Een klein stukje geschiedenis over Forteiland Pampus

Het fort midden op het IJmeer werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Dit militaire plan werd de Stelling van Amsterdam genoemd. De uitdrukking voor Pampus liggen bestond echter al eerder dan het eiland zelf. In de tijd van de VOC moesten de volgeladen en hierdoor zware schepen eerst langs een ondiepe vaargeul varen om in de Amsterdamse haven te komen. Deze geul heette Pampus en daarop is later het fort gebouwd.

Pop-up restaurant Zomerlicht op Forteiland Pampus

Dineren in pop-up restaurant Zomerlicht

Om kwart voor 9 werden we in het restaurant verwacht waar ons nog een tussengerecht te wachten stond. Voor het hoofdgerecht was er één gerecht dat zowel met vlees als vegetarisch werd bereid. Wanneer je reserveert, geef je alle dieetwensen van de gasten door, zodat hier rekening mee wordt gehouden. Ook het dessert was zóóó lekker en machtig, maar het was de propvolle buik helemaal waard. Tussen het hoofdgerecht en dessert heb je ook nog tijd om het fort verder te verkennen. Dit kan tot ongeveer kwart voor 11, want dan vaart de oude klipper weer terug.

Dineren op Forteiland Pampus

Reserveer bijtijds jouw tafel voor Zomerlicht!

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden? Dat kan ik begrijpen! Pop-up restaurant Zomerlicht is alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag (en tot en met 30 augustus 2019) geopend, dus reserveer bijtijds om zeker te zijn van een tafel. Dat kan eenvoudig via de website van Pampus. Je betaalt één vaste prijs per persoon, zodat je je portemonnee lekker thuis kunt laten.

Ontdek nog meer bijzondere restaurants in Amsterdam:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie