Hotspot Amsterdam: dineren bij sterrenrestaurant The White Room

Uit eten bij een sterrenrestaurant voelde lange tijd als iets onbereikbaars. Vol verwachting keek ik altijd naar de afleveringen van Chef’s Table, terwijl het water me in de mond liep. Daardoor ontstond denk ik wel de droom om ooit bij een restaurant met minstens één Michelinster te dineren. The White Room in hartje Amsterdam werd uiteindelijk de uitverkorene. Echt, het was een avond om nooit te vergeten! In dit artikel leg ik uit waarom!

Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam

Wie? Sterrenrestaurant The White Room
Waar? Dam 9, 1012 JS Amsterdam (Centrum)
Wanneer? Dinsdag en woensdag: 18.30 – 22.00 uur
Donderdag tot en met zaterdag: 12:00 – 13:30 uur, 18:30 – 22:00 uur

Bestemming Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam

De Dam in Amsterdam is een van de plekken in onze hoofdstad waar je veel geld moet neerleggen wil je hier overnachten, winkelen of uit eten. Dit keer was mijn bestemming toch echt Grand Hotel Krasnapolsky, hét 5-sterren hotel op de Dam. Bij binnenkomst werden wij vriendelijk naar het restaurant begeleid, waar de volgende persoon ons alweer op stond te wachten. Onze jassen werden aangenomen en mijn stoel werd aangeschoven.

Ik moet zeggen dat ik me in het begin misschien ietwat opgelaten voelde. Bij een Michelinster denk ik meteen aan chique de friemel, etiquette en alle formele tafelmanieren die hierbij komen kijken. Iets wat ik totaal niet gewend ben, maar al snel merkte ik dat er eigenlijk een heel ontspannen sfeer hangt. En wanneer je merkt dat het personeel ook wel van een geintje houdt, weet je dat het goed zit. Genieten maar.

Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Amuse: boomstam met een mousse van makreel
Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Een van mijn favorieten van de avond: verse tonijn en sashima

Negen gangen en een BOB-arrangement, alsjeblieft

Bij The White Room kan je à la carte bestellen, maar gewoonlijk is om voor een gangenmenu te gaan. Minimaal vier gangen is mogelijk, negen gangen maximaal. Op vrijdag en zaterdag is alleen een 5-, 7- of 9-gangenmenu mogelijk. Daarnaast is het gewoonlijk om hierbij een wijnarrangement te kiezen, zodat je het per-fecte wijntje bij ieder gerecht krijgt. Negen volle glazen is behoorlijk heftig, dus wij gingen voor het BOB-arrangement. Nog steeds een glas wijn bij ieder gerecht, maar dan is de inhoud van ieder glas gehalveerd.

Als je dan voor de eerste keer bij een sterrenrestaurant gaat dineren, wil je er wel het maximale uithalen. Daarom besloten wij voor het maximaal aantal gerechten te gaan: negen. We begonnen met drie verschillende amuses gevolgd door de negen verschillende gerechten. Bij de reservering geef je alvast jouw dieetwensen aan en daarop wordt het menu voor jou samengesteld. Zelf eet ik geen vlees (meer), dus daar werd keurig rekening mee gehouden. Ik genoot daarom van vele visgerechten. Denk aan Noordzeekrab, paling en zeebaars.

Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Noordzee krab met oester
Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Zeebaars (of was het toch kabeljauw?)
Sterrenrestaurant The White Room in Amsterdam
Basilicumijs met blauwe bes en rode wijn

Veel smaken en een groot plezier voor het oog

Ik zou graag met mijn meest culinaire woordenschat ieder gerecht voor jullie willen omschrijven en alle gerechten laten zien, maar het moet natuurlijk wel een verrassing blijven. De gerechten zijn namelijk niet alleen (kleur)rijk aan smaken en structuren, het is ook een groot genot voor het oog. Daarom deel ik in dit artikel bewust niet alle gerechten. Zie dit artikel dus maar als een tipje van de sluier.

Meer over The White Room

Michelin Chef Jacob Jan Boerma gebruikt herkenbare smaken en brengt deze op onverwachte wijze manier in de gerechten terug. Herkenbaar, of onherkenbaar. Met respect voor de ingrediënten van eigen bodem volgt Boerma wereldse invloeden in een pure, eerlijke en zuivere cuisine. De gerechten bevatten alle zintuiglijke mogelijkheden van smaak: zuur, bitter, fris, zoet.

Sterrenrestaurant The White Room

Ontdek nog meer hotspots in het centrum van Amsterdam.

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie