Dit zijn de 6 leukste dingen om te doen in Khiva, Oezbekistan

In de woestijn, dicht bij de Turkmeense grens, ligt Khiva. De stad werd in 1990 door UNESCO als eerste stad in Oezbekistan als werelderfgoedlocatie aangewezen. Khiva bestaat uit twee delen: Dichan Qal’a (de stad buiten de muren) en Itsjan Kala (de stad binnen de muren). In de oude stad bevinden zich ruim 50 historische monumenten en 250 oude huizen. Je vindt hier prachtige moskeeën, madrassa’s, paleizen en minaretten die enkele eeuwen oud zijn. Ondanks dat de stad verder weg ligt van de andere populaire toeristische bestemmingen, is een bezoek aan deze stad meer dan de moeite waard. Hieronder lees je wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Khiva!

Wil je weten waar je nog meer heen kunt in Oezbekistan? De perfecte reisroute voor 10 dagen vind je hier.

6 dingen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan khiva

1. Tosh hovli paleis

Het Tosh Hovli Paleis, wat ‘stenen huis’ betekent, werd in de 19e eeuw gebouwd als residentie voor Khiva Khan, de toenmalige heerser van de regio. Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen en binnenplaatsen die allemaal zijn versierd met prachtig mozaïek en gedetailleerd houtsnijwerk.

Wanneer je door het paleis loopt, vind je schitterende koninklijke kamers die zijn gedecoreerd met een mix van islamitische en Centraal-Aziatische stijlen. Let hierbij vooral op de prachtig geschilderde plafonds en kleurrijke tegeltjes. Je bezoek aan het paleis valt binnen het entreekaartje voor Khiva. Lees verder onder de foto’s.

2. Juma Moskee

Midden in Itsjan Kala vind je de Juma-moskee. Deze moskee, ook wel bekend als de vrijdagmoskee, is een van de oudste en belangrijkste moskeeën van het land. Het bouwwerk dateert uit de 10e eeuw en is herbouwd in de 18e eeuw.

De moskee herken je aan de indrukwekkende 212 houten zuilen, die meer dan tweeduizend jaar oud zijn en afkomstig zijn van verschillende bouwwerken uit de regio. Wat deze moskee verder uniek maakt, is dat het een van de weinige moskeeën ter wereld is zonder koepels. Ook je bezoek aan de Juma-moskee valt binnen je entreekaartje.

3. Pahlavan Mahmoud Mausoleum

Het Pahlavan Mahmoud Mausoleum, ook wel bekend als Hazrati Pahlavon Pir, is het herdenkingsmonument voor de dichter, filosoof en ambachtsman Pahlavan Mahmud (1247-1326). Het verhaal gaat dat deze man een groot worstelaar was en helende krachten bezat. Het mausoleum zelf werd gebouwd in 1664 en staat bekend om zijn prachtige architectuur.

Je entreeticket voor Khiva is hier niet geldig; je dient een extra ticket te kopen voor 25.000 sum (1,80 euro) per persoon.

4. Kaltan Minor Minaret

De Kaltan Minor Minaret werd in de 19e eeuw gebouwd door de heerser Mohammed Amin Khan. Het was de bedoeling om de grootste minaret van Centraal-Azië te bouwen, maar dit mislukte door de tussentijdse dood van Khan. Ondanks dat het bouwwerk onvoltooid is, is het een icoon geworden dankzij de prominente plek in de stad en de prachtige turquoise tegels waarmee het versierd is.

5. Nurullaboi Palace

Het Nurullaboi paleis, dat ook bekend staat als het Allakuli Khan paleis, werd in het begin van de 20e eeuw gebouwd door de Khan of Khiva, Muhammad Rahim Khan II voor zijn zoon Asfandiyar Khan. Het paleis is te vinden buiten de stadsmuren van Itsjan Kala, omdat er geen ruimte meer was om zo’n groot paleis neer te zetten.

De grond van het paleis behoorde toe aan een rijke handelaar genaamd Nurullaboi. Deze man vond het prima dat er een paleis op zijn grond werd gebouwd, maar onder één belangrijke voorwaarde: het paleis zou naar hem vernoemd worden – en zo geschiedde. Tegenwoordig is het paleis een museum waar je je kunt vergapen aan de rijke geschiedenis die Khiva te bieden heeft.

Het paleis vind je buiten de stadsmuren en een entreeticket kost 60.000 sum (4,40 euro)

6. Wandel over de stadsmuren, Ark of Khiva

Net als in Bukhara vind je in Khiva hele mooie stadsmuren. Je kunt deze voor een kleine meerprijs beklimmen en dit biedt een mooi uitzicht over de stad. Ons advies is om de stadsmuren bij zonsondergang te beklimmen.

Toegang tot de bezienswaardigheden IN KHIVA

De meeste bezienswaardigheden liggen binnen de stadsmuren van Itsjan Kala. Om een bezoek aan de meeste musea en monumenten in Khiva te brengen, dien je een toegangskaart kopen bij de toegangspoorten voor omgerekend 15 euro per persoon (maart 2024). Deze kaart is 2 dagen geldig.

Eten en Drinken IN HIVA

De stad Khiva is klein en in tegenstelling tot Bukhara en Samarkand zijn er helaas wat minder leuke cafés en restaurants te vinden. Wel kunnen we de volgende restaurants aanraden:

  • Terrassa Cafe & Restaurant is een aanrader voor zowel lunch als diner. Het restaurant heeft een aantal vegetarische en vegan opties op de menukaart. Aanrader is om het lokale gerecht Shivit Oshi te bestellen.
  • Cafe Zarafshon & Tapas Restaurant. Dit restaurant serveert ook lokale gerechten en heeft een aantal vegetarische opties, zoals Manti met pompoen en verschillende salades.

Accomodaties in Khiva

Ondanks dat Khiva een kleine stad is, zijn er genoeg leuke accomodaties te vinden. Wij hebben geslapen bij Guesthouse Art Postindoz – een mega aanrader (note: op het moment van publicatie staat deze accommodatie helaas offline. Wellicht dat deze op een later moment weer beschikbaar is). De familie is super lief, de kamer was groot, schoon en had een balkon. Het ontbijt was zeer uitgebreid en is bij de prijs inbegrepen. Ook hebben wij hier heerlijk geluncht en gedineerd tegen een kleine prijs van 100000 SUM, ongeveer 7 euro, met z’n tweeën (maart 2024).

Alternatieve accommodaties in Khiva: Qibla Tozabog en Siyovush Hotel.

Meer lezen over Oezbekistan?

Reacties

Geef een reactie