Je woonkamer opleuken? 8 creatieve ideeën en tips voor jou

Als je elke dag in je woonkamer zit, is het begrijpelijk dat je er op een gegeven moment op uitgekeken raakt. Je wilt iets nieuws, zonder meteen een volledig nieuw interieur aan te moeten schaffen. Met een paar kleine aanpassingen kan je al een zichtbaar verschil maken. Ontdek de mogelijkheden voor het opleuken van jouw woonkamer en geef je interieur een frisse upgrade.

Akoestische panelen

De naam zegt het al, verbeter de akoestiek van je woonkamer door akoestische panelen (ook wel lattenwanden of houten panelen) te plaatsen. Deze panalen halen een Scandinavisch en warm gevoel naar boven, wat een goede match is als je van een minimalistisch interieur of woonkamer met zachte kleurtinten houdt.

Plaats de akoestische panelen achter het televisiemeubel of bedek hiermee een deel van een grote muur die je liever niet volhangt met lijstjes en dergelijke muurdecoratie. De houten panelen zijn gemakkelijk te installeren en zijn hiermee een laagdrempelige manier om jouw woonkamer een upgrade te geven.

Scheidingswand

Vergelijkbaar met de akoestische panelen is een scheidingswand. Dit is een uitstekende oplossing als je een woonkeuken hebt, maar wel een poging wilt doen tot de keuken van het woongedeelte scheiden. Dit zit er niet alleen heel leuk uit, ook creëer je hiermee het effect dat er twee ruimtes hebt. Je bepaalt zelf de lengte van de scheidswand, en natuurlijk ook het design. Je kunt hier ook voor houten panelen kiezen, met of zonder doorkijk, of eerder een industrieel effect met een glazen wand om niet op daglicht in te leveren.

Organische vormen

Een woonkamer kan soms wat hoekig aanvoelen door de meubels. Voor een speelser effect kun je verschillende vormen introduceren. Denk aan ronde eettafels, salontafels en vloerkleden. Ook spiegels en andere wanddecoraties kunnen de aanwezige hoekige meubels doorbreken en zo een dynamischer gevoel creëren.

BEHANG OF VERF EEN MUUR

Witte muren kunnen soms een beetje saai ogen, dus waarom ze niet een frisse, nieuwe look geven met behang of een laag verf? Kies voor een behang met print als je grootser wilt uitpakken of pak de verfkwast erbij als je liever voor een effen kleur kiest. Kijk hierbij naar het kleurenpalet van je interieur en kies een kleur die daar goed bij past. In een lichte ruimte kan een donkere kleur een mooi contrast geven, en bij een botanisch interieur (zie volgende alinea) passen grijze of blauwe tinten perfect.

voeg een vleugje groen toe

Je woonkamer opleuken? Dan mogen planten niet in deze lijst ontbreken. Ze zorgen voor een levendig effect en de kleur groen past immers bij elk kleurenpalet. Kies voor een grotere plant om een lege hoek op te vullen of kies een aantal leuke hangplantjes uit om op die manier een kale muur meer op te fleuren. Laat je inspireren door Pinterest of bezoek een tuincentrum voor advies over de beste kamerplanten wat betreft het hoeveelheid daglicht in de woonkamer.

woonkamer opleuken met afwisselende woonaccessoires

Om een woonkamer een minder kille uitstraling te geven, kun je deze decoreren met diverse woonaccessoires. Denk aan kandelaars, fotolijstjes, vazen voor verse bloemen (samen al een waar pronkstok!) en andere accessoires die mooi staan in een open kast. Hiervoor is niets leuker dan bij de kringloopwinkel rond te neuzen. Dit bespaart veel geld en maakt het makkelijker om af en toe te wisselen van woonaccessoires als je ze even zat bent.

Probeer een andere meubelindeling

Een andere indeling van de woonkamer kan al wonderen verrichten. Een zithoek waarbij de televisie niet centraal staat, zorgt al gelijk voor een totaal andere uitstraling. Door een beetje te schuiven en nieuwe indelingen te proberen, ontdek je al snel dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Kleine aanpassingen kunnen al gauw die frisse uitstraling geven waarnaar je op zoek was.

zorg voor een Persoonlijke touch

En onze laatste tip! Voor een huiselijke sfeer is het leuk om een persoonlijke touch aan je woonkamer te geven. Dit kan op verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld een fotomuur met persoonlijke foto’s of kunstwerken die je mooi vindt. De diversiteit van lijstjes en prints zorgt voor een uniek geheel.

Daarnaast kun je je wagen aan doe-het-zelfprojecten. Deze kunnen zo groot of klein zijn als je wilt. Verf fotolijstjes in kleuren naar wens, maak je eigen kunstwerk voor aan de muur, knap een vintage kastje op of stoffeer de stoelen die je recent bij de kringloopwinkel of via Marktplaats hebt gevonden.

Hopelijk heb je zo voldoende inspiratie gekregen om iets leuks van je woonkamer te maken. Succes!

Lees ook eens de volgende artikelen:

Reacties

Geef een reactie