Recept: groene shakshuka met spinazie en kikkererwten

Het recept van vandaag staat regelmatig bij ons thuis op tafel: shakshuka. Alleen dan niet de traditionele variant zoals we deze kennen met tomatensaus, maar een groene shakshuka met spinazie en kikkererwten. Het is een overheerlijk en origineel gerecht waar je jezelf en je gasten iedere keer weer mee kunt verrassen. Een broodje erbij om in de saus te dippen, en absoluut eentje om je vingers bij af te likken.

Recept voor groene shakshuka

Afkomst shakshuka

Shakshuka (ook wel shakshouka genoemd) is een gerecht waarvan de officiële herkomst tot op de dag van vandaag een vraag blijft. Op internet lees je dat het uit Tunesië komt, terwijl anderen beweren dat het uit Turkije afkomstig is. Waar het ook vandaan komt, dit gerecht is een blijvertje. Shakshuka is een gerecht van eieren die gepocheerd worden in een (pittige) tomatensaus met voornamelijk paprika, ui, feta en peterselie.

Komijnzaad voor extra smaak

De shakshaku van dit recept is groen dankzij de hoeveelheid spinazie die we gebruiken. Paprika gaat er ook in, maar we vervangen de rode variant door een groene – of eventueel een gele paprika als je van een zoetere smaak houdt. Verder wil je hiervoor kruiden kopen zoals komijnzaad, want dit maakt van het gerecht echt een geheel. Geef deze groene shakshuka zeker een kans, en deze zal net als bij ons regelmatig op tafel komen te staan.

Recept voor groene shakshuka

INGREDIËNTEN VOOR DE GROENE SHAKSHUKA

Voor 2 personen

  • 1 gele of groene paprika
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 400 gram kikkererwten
  • 200 g spinazie
  • 1 tl (gemalen) komijnzaad van Van Beekum Specerijen
  • 2 eieren
  • 2 el mascarpone
  • 30 á 40 gram feta
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 150 ml water
  • Wraps, pita of Libanees brood – wat je lekker vindt!
  • Crispy chili olie (optioneel)
Recept voor groene shakshuka met kikkererwten en spinazie

En zo maak je de groene shakshuka

Binnen 30 minuten op tafel

  1. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in kleine stukjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze goed af met water.
  3. Aan de slag met de saus! Gebruik hiervoor een hakmolen en/of staafmixer. Mix de mascarpone, het halve groentebouillonblokje, een handjevol spinazie en het water tot een dunne, gladde saus. Is de saus nog iets te dik? Voeg dan wat extra wat doen.
  4. Bereid intussen de wraps of het Libanese brood voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Giet een beetje olijfolie in een wokpan en fruit hierin de knoflook, ui en het komijnzaad. Voeg na 2 minuten de paprika toe en laat alles nog zo’n 2 minuten bakken. Voeg vervolgens de groene saus, kikkererwten en de resterende spinazie toe en laat de spinazie al roerend slinken.
  6. Zodra de shakshuka begint te koken, maak met een (soep)lepel kuiltjes in de shakshuka en breek in elk kuiltje een ei. Verkruimel de feta over het geheel. Dek de pan af en laat de shakshuka op laag vuur verder sudderen totdat de eieren gaar zijn. Dit zal ongeveer 8 à 10 minuten duren.
  7. Verdeel de shakshuka over de borden en garneer (optioneel) met wat crispy chili olie en extra komijn. Serveer met het brood om mee te dippen. Eet smakelijk!
Recept voor groene shakshuka met kikkererwten en spinazie
Gek op shakshuka? Probeer dan ook eens deze vegetarische recepten:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie