Wat te doen? 10 van de leukste winteractiviteiten in Amsterdam

Als de binnenstad van Amsterdam weer met de mooie feestverlichting is verwarmd, weet je dat het winterseizoen officieel is aangebroken. Het is vroeg donker en de winterjassen kunnen weer aan. Om te voorkomen dat we onder een warme deken op de bank kruipen, sommen we in dit artikel originele winteractiviteiten in Amsterdam voor je op.

Onder het genot van een glühwein kan je vanaf 1 december (tot en met 22 januari 2023) weer langs alle prachtige lichtkunstwerken wandelen tijdens het Amsterdam Light Festival. Maar op een regenachtige of ijskoude dag wil je misschien liever ergens binnen wat leuks doen. En daarom helpen we je graag uit de brand met een reeks originele winteractiviteiten in Amsterdam.

Schaatsen in Amsterdam

Dit zijn de leukste winteractiviteiten in Amsterdam

Audiovisuele tour bij Amaze Amsterdam

Stap in de audiovisuele speeltuin van Amaze Amsterdam waar allerlei licht- en geluidseffecten je door zeven verschillende ruimtes van een voormalige nachtclub begeleiden. Lasers, rook en andere interactieve showtechnieken laten je voelsprieten overeind staan. Tegelijkertijd ga je volledig in het moment op en wil je het liefst nog langer in die audiovisuele bubbel blijven hangen. Sluit de tour af met een warme drank en stuk taart of alcoholische versnapering.

Wijnproeverij bij Chateau Amsterdam

Wijn + winter = de perfecte match. Bij Chateau Amsterdam in noord dompel je onder in het leven van deze Amsterdamse wijnmaker. Geniet van een uitgebreide proeverij van zeven wijnen waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Leer alles over het proces van A tot Z, van druif tot fles. Proef de Amsterdamse druif in blinkende glazen, samen met passende bites waarbij de sommeliers je uitstekend advies kunnen geven.

Jimmy Nelson expositie bij Fabrique des Lumières

Wegens groot succes is de indrukwekkende expositie The Last Sentinels van fotograaf Jimmy Nelson verlengd tot en met 8 januari 2023. Deze zintuigprikkelende expositie is een overweldigende eerbetoon aan de mensheid, inclusief een speciale ode Nederland. Laat je verwonderen door inheemse stammen, getoond in levensgrote proporties, in een combinatie van fotografie, film, animatie en geluid. Bezoek inplannen? Dit kan vanaf zondag 11 december 2022 weer bij Fabrique des Lumières.

Volg een workshop pottenbakken voor beginners

Je eigen theemokken, dinerborden of bloemenvaas pottenbakken is toch het beste idee ooit? Je kunt zelf een lading boetseerklei in huis halen, maar nog leuker is het om als een echte professional op een draaischijf alle (klei)kneepjes van het vak te leren. Volg een eendaagse workshop, weekendcursussen of misschien wil je wel voor 8 pottenbaklessen in totaal gaan. Een paar voorbeelden waar je kunt kijken voor een kleiworkshop in Amsterdam:

DJ bij Amsterdamse Terrassen Festival

Nog meer originele winteractiviteiten in Amsterdam

Amsterdamse Terrassen Festival

Na een succesvolle zomer is het Amsterdamse Terrassen Festival terug met een wintereditie. Tot en met 4 december ben je binnen bij de Gashouder op het Westergasterrein (van donderdag tot en met zondag) welkom voor wijn, kruidenbier en een frozen pornstar martini om het winterseizoen sfeervol in te luiden. Ook een hapje eten? Schuif dan aan bij een van de Amsterdamse terrassen voor bijvoorbeeld oesters, poffertjes en lekkers van Brasserie van Dam. En wanneer het eten is gezakt, nodigen de dansvloer en silent disco met meezing hits je uit om de heupen los te maken.

Cocktails drinken op een bijzondere plek

Naast een uitgebreide wijnproeverij of avond in een bruine kroeg is Amsterdam ook een geschikte stad voor een avond cocktails nippen. Ga voor een espresso martini met uitzicht op de verlichte stad, cocktails met limoncello in Italiaanse sferen of een bar die is gespecialiseerd in allerlei dranken met rum. Er zijn genoeg toppers van cocktailbars in Amsterdam (leesvoer: 10 van de beste cocktailbars in Amsterdam) met om uit te kiezen, waaronder Bar Oldenhof, Bar TwentySeven en Vesper Bar.

Een avond kaasfonduen bij restaurant Smelt

Het Westergasterrein is een populaire omgeving deze winter zo blijkt, want sinds kort kunnen we onszelf voleten aan kaasfondue bij restaurant Smelt. Als dat geen echte winterse activiteit is, dan weet ik het ook niet meer. Ze maken bij Smelt overheerlijke fondues van de beste Franse, Nederlandse en Zwitserse kazen, uit de Kaaskamer van Amsterdam. Dip stukjes brood van Bakkerij Mama in je favoriete fondue, samen met geblancheerde seizoensgroenten. Eet je veganistisch? Trek dan bijtijds bij Smelt aan de bel, want op aanvraag serveren ze ook een veganistisch kaasfondue op basis van gefermenteerde cashewnoten.

Huilen van het lachen bij stand-up comedy

Train de lachspieren tijdens een avondje cabaret bij bijvoorbeeld comedyclub Toomler. Meerdere dagen in de week staan bekende en onbekende comedians op het podium om de zaal met hun grappen krom te laten liggen. Het is voor comendians bovendien de gelegenheid om nieuwe grappen te testen, om te zien of ze in smaak vallen. Op de dag zelf gaan altijd nog de 20 laatste kaarten in de verkoop, waardoor je op een spontaan moment deze winteractiviteit kunt boeken.

Kaasproeverij op een lopende band bij Kaasbar

Winter en wijn is al een goede match, maar eerlijk, hierbij mist nog wel een goede kaasplank toch? Van een selectie kazen op een plank gaan we al watertanden, maar wat als deze op een lopende band paraderen? Dat is kaas-tastisch! Wil je toch? Boek dan snel een plek aan de bar bij de Kaasbar in De Pijp. Mocht je liever een avond willen kaasfonduen, dan kan dat hier doordeweeks van maandag tot en met woensdag.

Winteractiviteiten in Amsterdam: Kaasbar

Ontdek naast de winteractiviteiten Amsterdam ook het volgende:

Reacties

Geef een reactie