Je huis renoveren met weinig geld? Dit is er mogelijk!

Zin om je huis te renoveren, maar heb je slechts een klein budget tot je beschikking? Geen zorgen, want ook met weinig geld is er genoeg wat je in huis kunt doen om een geslaagde opknapbeurt voor elkaar te krijgen. Van een traprenovatie tot een behang of likje verf op de muur. Ontdek in dit artikel je hoe je jouw huis met weinig geld kunt renoveren.

Huis renoveren met weinig geld

1. Renoveer de trap

Een trap kan door de jaren heen behoorlijk verslijten, en hiermee ook onveilig worden. De verflak slijt, de houten traptreden breken af of de trapmatten- of bekledingen laten los. Dat is eigenlijk best zonde, omdat je de trap dagelijks gebruikt en daarnaast prominent in een huis aanwezig is.

Gelukkig is er geen geheel nieuwe trap nodig om deze er als nieuw uit te laten zien. Een traprenovatie is een duurzame en snelle oplossing, en je bent bovendien een stuk voordeliger uit. Laat daarom de slijtage herstellen en kies eens voor een andere kleur(tint) voor je trap.

Huis renoveren met weinig geld - Traprenovatie

2. Vervang de vloer

Behalve een trap kan ook een PVC-vloer of laminaat op ten duur behoorlijk verslijten. Of misschien ben je jouw huidige vloer simpelweg zat. Je hoeft natuurlijk niet meteen het huis van A tot Z aan te pakken; begin met de ruimte die jou het meest stoort of de vloer met de meest zichtbare beschadigingen. Of ga voor iets totaal nieuws door bijvoorbeeld de badkamervloer of hal te betegelen met tegels in Marokkaanse stijl.

Met een beperkter budget kun je helaas niet zomaar alles uitkiezen, want de prijs per meter kan behoorlijk oplopen. Vergelijk daarom meerdere partijen, met in het achterhoofd wat voor iets je zou willen en met welk budget. Gebruik daarnaast Pinterest als inspiratiebron (we love it!). Er is sowieso meer mogelijk dan je denkt.

3. Behang of verf een muur in huis

Witte muren zijn ook maar zo wit, dus waarom deze niet eens behangen of een likje verf geven? Laat je niet tegenhouden als je je nog nooit eerder een muur hebt behangen. Dit kun jij wel! En anders heb je vast wel een goede vriend of vriendin die een hand wil helpen. Kan je wat behanginspiratie gebruiken? Ontdek in een artikel van Roomed de behangtrends van 2021.

Wie toch liever voor een effen kleur gaat, kan ook zelf de handen uit de mouwen steken en de verfkwast erbij pakken. Kijk naar het kleurenpalet van het interieur en kies aan de hand hiervan een matchende kleur. In een lichte ruimte kan een donkere kleur heel tof staan, en bij botanisch interieur onder andere een grijze of blauwe tint.

Huis renoveren met weinig geld: muur behangen of verven

4. Geef de keuken een opknapbeurt

Uitgekeken op de keuken? Een geheel nieuwe is misschien een ietwat enthousiaste en vooral prijzige gedachte, maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden zonder de hele mikmak meteen te vervangen.

Een eerste optie die je keuken ongetwijfeld meteen een nieuw uiterlijk zal geven, zijn (nieuwe) keukentegels. De kans dat je huidige wandtegels boven het aanrecht wit zijn, is waarschijnlijk groot, dus hoe leuk is het daarom om eens voor een compleet andere stijl te gaan?

Wil je meer dan alleen de keukentegels vervangen? Mocht je houten keukenkastjes hebben, kun je deze in een kleur naar wens verven. Als laatste kun je ervoor kiezen om de klinken van de keukenkastjes en de kraan te vervangen door een stijlvoller design, zoals matzwart of goud.

5. Laat je voor het interieur verrassen in de kringloopwinkel

Naast je huis renoveren met weinig geld, kan je ook de inrichting aanpakken. Laat je inspireren door de huidige woontrends, zoals opvallende kleden en kamerplanten. Maar nog leuker is om je volledig te laten verrassen, in bijvoorbeeld de kringloopwinkels, op Marktplaats, Vinted of de rommelmarkt. Wie weet loop je zomaar parels tegen het lijf die jouw woonkamer of andere ruimte in huis een opknapbeurt geven.

Het voordeel van tweedehands shoppen is dat je zonder schuldgevoel het interieur op een later moment opnieuw kunt omgooien. Je brengt de spullen (terug) naar de kringloopwinkel en koopt hier of elders nieuwe tweedehands schatten.

Waarnaar je zoal kunt zoeken om je interieur een opfrisbeurt te geven? Denk aan plantenpotten, vazen en schilderijen, maar wie weet kom je ook wel een prachtig meubelstuk tegen. Maar laat je vooral verrassen, zou ik zeggen.

Je huis renoveren met weinig geld gaat een makkie worden. Veel succes en wij zijn erg benieuwd naar het eindresultaat.

Reacties

Geef een reactie