Recept: granola met hazelnoten, cacao en kokos

Zelf granola maken; eens moet de eerste keer zijn. En dat is precies wat we vandaag doen doen! Inmiddels heb ik alle soorten ontbijtgranen in de supermarkt wel geproefd, dus ik weet grotendeels wel wat mijn favoriete ingrediënten zijn. Hazelnoten en cacaopoeder mogen hierbij in ieder geval niet ontbreken. Een soort Nutella verwenmoment in de vroege ochtend. Mijn ontbijt bestaat vanaf nu uit sojayoghurt, mijn zelfgemaakte granola en een selectie van mijn favoriete fruitsoorten.

Recept voor zelfgemaakte granola met hazelnoten, pure chocolade en kokos
Ingrediënten

Goed voor 4 á 5 porties

 • 200 g havermout
 • 90 g ongebrande hazelnoten
 • 3 el zonnebloempitten
 • 1 el cacaopoeder
 • 3 el honing (of ahornsiroop voor veganistische variant)
 • 4 el (zonnebloem)olie
 • Klein handjevol geraspte pure chocolade
 • Optioneel: kokossnippers
 • Een glazen, afgesloten pot
 • Rasp (voor de pure chocolade)
Recept voor zelfgemaakte granola met hazelnoten, pure chocolade en kokos
Bereiding

10 á 15 minuten bereidingstijd, 16 minuten oventijd

 1. Verwarm de oven voor op zo’n 170 graden.
 2. Pak een kom en doe hierin de havermout, ongebrande hazelnoten, zonnebloempitten, ahornsiroop (of honing), (zonnebloem)olie en geraspte pure chocolade. Blijf net zo lang roeren, totdat het een plakkerig mengsel wordt. Indien dit niet het geval is, kan je altijd nog iets meer zonnebloemolie en/of honing toevoegen.
 3. Bak de granola 2 x 8 minuten. 16 minuten in totaal dus. Roer het mengsel na de eerste 8 minuten even goed met een spatel. Bak daarna nog eens 8 minuten. Zorg ervoor dat de granola niet te hoog in de oven staat om eventueel aanbranden te voorkomen.
 4. Maak een lekker kopje thee voor jezelf klaar, want de granola moet even afkoelen. Wanneer het geheel is afgekoeld, kan je – indien je ervan houdt – nog wat kokossnippers aan het mengsel toevoegen. Aanrader!
 5. De granola met hazelnoten is ready to serve. Stop het in een afgesloten pot, zodat het extra lang en vooral ook knapperig blijft. Het beste is om de zelfgemaakte granola binnen één week te consumeren. Smullen maar. Extra smullen met wat blauwe bessen en aardbeien.
Recept voor zelfgemaakte granola met hazelnoten, pure chocolade en kokos

Hoe maak jij jouw eigen granola het liefst? En kan je nog meer ontbijtinspiratie gebruiken? Probeer dan eens deze scrambled tofu met tomaat en avocado op toast.

Reacties

Geef een reactie