Duurzamer winkelen: zo shop je bewuster je volgende outfit

Verduurzamen is een werkwoord dat steeds vaker de kop opsteekt. Niet gek ook, want we moeten immers bedachtzaam omgaan met grondstoffen en zo lang mogelijk van onze aangeschafte spullen genieten. Dat geldt ook voor onze kleding. Elke dag kiezen we wat we aantrekken, maar hebben we er weleens bij stilgestaan welke impact die keuzes hebben op het milieu? Duurzamer shoppen hoeft niet ingewikkeld te zijn, want met een paar eenvoudige stappen shop je bewuster je eerstvolgende outfit.

Ja, de productie van kleding ligt behoorlijk onder een vergrootglas. Kijk bijvoorbeeld maar naar katoen. Ondanks dat het een natuurlijke grondstof is, worden er vaak chemische middelen ingezet om de groei en het plukproces te versnellen. Dan denk je duurzaam bezig te zijn, maar in werkelijkheid support je milieuvervuiling. Help! Voor duurzame kleding geldt vaak een duurder prijskaartje mits tweedehands gekocht, maar dat draagt wel bij aan de manier hoe we met onze kleding omgaan.

Duurzamer shoppen doe je zo

Geef je kleding een tweede leven

Natuurlijk kun je online nog steeds leuke jurkjes voor dames en hippe kleding voor kinderen vinden. Kies daarbij, wanneer mogelijk, voor kleding van hoge kwaliteit. Voorkom impulsieve aankopen en was je kleding op een verantwoorde manier.

Mocht je na verloop van tijd tóch uitgekeken raken op een kledingstuk, of als je kinderen eruit gegroeid zijn, geef dit dan een tweede – of derde – leven. Geef de kleding door aan familie, vrienden of aanstaande ouders, of doneer deze in een textielcontainer (in een afgesloten zak om nat textiel te voorkomen!) of aan een kringloopwinkel in de buurt. Zo maak je anderen heel blij met jouw kleding en jij draagt bij aan een positieve impact op het milieu.

Koop en bestel verantwoord kleding

Als je online shopt voor kleding, bijvoorbeeld bij Getdrezzed, dan is het wel handig als je kleding bestelt die past en waar je blij mee bent. Duurzaam kleding shoppen betekent ook dat je bij voorkeur niet drie maten van hetzelfde artikel bestelt, alleen maar omdat je de kleding die niet past gemakkelijk terugstuurt. Want let op, retour gestuurde kleding kan namelijk niet altijd opnieuw verkocht worden – en moet vaak zelfs worden afgeschreven.

Door goed op te letten voorkom je onnodige retouren. Lees goed de reviews en pasvorm van het artikel. Verder kan je altijd de klantenservice raadplegen om te vragen of een maat groot of klein uitvalt en welke maat het beste bij jou past. Pak ook het meetlint erbij om je taille, borstomvang of beenlengte op te meten. Zo bestel je in één keer de juiste maat.

Duurzamer shoppen: een tweedehands capsule wardrobe

eerlijke arbeidsomstandigheden

Laat je niet verleiden door de grote modemerken die aan greenwashing doen, want achter de schermen – daar waar de kleding wordt geproduceerd – gaat het er lang niet zo rooskleurig aan toe. Integendeel zelfs.

Gelukkig zijn er steeds meer merken waar goede arbeidsomstandigheden van hun werknemers hoog in het vaandel staan. Door te kiezen voor merken die transparant zijn over hun productieprocessen en eerlijke lonen betalen, draag je bij aan een betere toekomst voor de kledingarbeiders. Helaas zijn de omstandigheden nog niet overal perfect, maar met elke bewuste aankoop maak je een stap in de goede richting. Wees daarom bewust van hetgeen wat je draagt, en waar je kleding vandaan komt.

Duurzamer shoppen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de mensen die onze kleding maken. Elke bewuste keuze, hoe klein ook, draagt bij aan een betere wereld. Dus waarom niet beginnen bij je volgende outfit? Door bewust te kiezen voor kwaliteit, tweedehands kleding en eerlijke merken maak je al verschil.

meer lezen over tweedehands en duurzame kleding? Lees dan:

€ – Dit gastartikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie