De warmte buiten houden: zo bereid je je voor op de zomer in huis

Het leek nooit te gaan gebeuren, maar de zomer is hier! Nederland zou Nederland niet zijn als de overgang meteen extreem is. Dat is fantastisch, want we kunnen weer volop naar het strand, picknicken in het park of de avond op het terras doorbrengen. Wat hebben we deze momenten gemist zeg! We willen echter ook dat ons huis zo koel mogelijk blijft en dat we ’s avonds fijn in slaap vallen. Daarom zijn hier enkele tips om je huis overdag en ’s nachts comfortabel te houden en de warmte buiten te houden.

Warmte buiten houden: tips

1. InvesteER in een Airco

Een van de meest effectieve manieren om je huis koel te houden is door te investeren in een airconditioning. Met een airco kun je de temperatuur in huis reguleren en zorgen voor een aangename verkoeling op tropische dagen. Welke airco voor jou het meest passend is, hangt natuurlijk af van je specifieke wensen je woonsituatie. 

Kies wel voor een energiezuinig model om je elektriciteitsrekening laag te houden én het milieu te sparen. Win-win: naast koelen is het ook mogelijk om met een airco de ruimte op te warmen, waardoor je er ook in de winter profijt van hebt.

2. Zonwering is Je Beste Vriend

Zonwering is essentieel om zoveel mogelijk warmte buiten te houden, vooral als je overdag niet thuis bent en hier geen invloed op hebt. Investeer in zonneschermen, rolluiken of zonwerende gordijnen als je deze nog niet hebt. Door deze overdag dicht te houden, voorkom je dat de zon je huis opwarmt. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in de binnentemperatuur aan het einde van de dag. Wil je minder investeren? Overweeg dan reflecterende raamfolies die de zonnestralen terugkaatsen, vooral als een kamer op het zuiden ligt en de zon recht naar binnen schijnt.

3. zet ’s Avonds ramen tegen elkaar op

Wanneer de zon ondergaat, koelt het logischerwijze af buiten. Dat gaat binnen echter niet zo snel. Maak daarom volop gebruik van de koelere avonduren door een tocht te creëren en ramen en deuren aan tegenovergestelde zijden van het huis open te zetten. Dit zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie die je huis afkoelt, zeker als het al een beetje waait. Vergeet niet om horren te gebruiken om muggen en andere insecten zoveel mogelijk buiten te houden.

4. Ventilator in plaats van airco

Heb je geen ruimte voor een airco? Dan kan een goede ventilator ook al veel doen. Zet deze wat eerder aan voordat je gaat slapen, zodat de lucht de tijd heeft om alvast te circuleren. En, ken je de truc met de bevroren plastic flessen uit de vriezer al? Als je deze voor je ventilator plaatst, zorgt het bevroren water voor extra koude lucht. Dat is toch weg erg lekker gedurende nachten dat je niet meer weet hoe je moet liggen van de hitte. Een ander voordeel van de ventilator ’s nachts is dat muggen geen kans hebben om bij je in de buurt te komen.

5. drink een kopje thee

Thee drinken terwijl het buiten bloedheet is? Ja, echt! Hoewel de afkoeling van een ijskoud drankje als een logische oplossing klinkt, is er eigenlijk iets beters. Door thee – of andere warme dranken – te drinken, worden onze bloedvaten verwijd en stroomt het bloed gemakkelijker door het lichaam. Dit bevordert een efficiëntere warmteafvoer, waardoor ons lichaam juist beter afkoelt. Water drinken blijft natuurlijk belangrijk om te blijven hydrateren gedurende de dag.

6. Voorraad IJs(jes) in de Vriezer

Last but not least! Niets is zo verfrissend als je favoriete ijsje op een hete zomerdag. Zeker een waterijsje is meteen een goede dorstlesser. Wat je favoriete ijsje of dorstlesser ook is: gooi je vriezer er vol mee, eveneens een voorraad ijsklonten voor al je verkoelende drankjes en je hebt altijd een koele traktatie bij de hand om van te genieten.

Door deze tips toe te passen, kun je de warmte buiten houden en een aangenaam koel huis creëren, zelfs tijdens de heetste zomerdagen. Geniet van een comfortabele zomer!

Lees ook deze gerelateerde artikelen:

Reacties

Geef een reactie