9 handige tips voor koken op een kampvuur

Koken op een kampvuur is avontuurlijk en puur natuur. Ben je van plan om binnenkort te barbecuen op een kampvuur? Hieronder volgen negen handige tips om de lekkerste maaltijden op een open vuur klaar te maken. 

Tips voor koken op een kampvuur

1. Kies een pan van gietijzer  

In een gietijzeren pan kun je heel gemakkelijk water koken of een rijkgevulde soep maken. Je doet alle ingrediënten in de pan en zet de pot gewoonweg op het kampvuur. Je kunt ook een driepoot gebruiken om de pot aan op te hangen. 

Gietijzer kan goed tegen hitte en is bestand tegen vlammen. Ideaal dus om te gebruiken boven een kampvuur. Bovendien geeft het materiaal het gerecht nog een lekkere smaak mee ook. Als je een deksel gebruikt, is het gerecht sneller klaar. Vergeet niet om af en toe te roeren.

2. Gebruik spiezen en prikkers

De gemakkelijkste manier om eten op een kampvuur te bereiden, is om stukjes groenten en vlees(vervangers) aan barbecue spiezen of prikkers te rijgen. Deze houd je vervolgens boven het vuur, net zo lang tot de groenten en het vlees gaar zijn en een lekker bruin korstje hebben. 

➜ Lees ook: 10 vegetarische tips voor een geslaagde barbecue

3. Wikkel het eten in folie 

Folie is ideaal om te koken op een kampvuur. Je kunt er allerlei soorten etenswaren in verpakken zonder dat ze onder de as of roet komen te zitten. Op deze manier heb je ook geen kookpot nodig om voedsel klaar te maken. 

Het enige wat je hoeft te doen, is de etenswaren in folie verpakken en in de as leggen. Geschikte voedingsmiddelen om in folie klaar te maken, zijn zoete aardappels, maïs, kip en vis. Je kunt ook pakketjes maken met vis, kip en groenten. Eieren kun je beter niet in folie gaar proberen te garen. De temperatuur wordt dan snel te hoog, waardoor ze exploderen of rubberig worden.

Tips voor koken op een kampvuur

4. Gebruik een rooster op het kampvuur

Een draagbaar rooster is ontzettend handig. Dit kun je namelijk zó boven het vuur plaatsen. Op het rooster kun je zowel vlees(vervangers) als al jouw favoriete groenten bereiden. Let alleen even op dat het vuur niet te hoog komt, waardoor de voedingsmiddelen verbranden.

5. Denk eens aan een kampvuur-ijzer 

Een kampvuur-ijzer is geweldig voor koken op een kampvuur. Je kunt het gebruiken als een tosti-ijzer, maar je kunt er ook andere dingen in klaarmaken. Denk bijvoorbeeld aan (nep)kip, vis of groenten. 

Je plaatst het te bereiden gerecht simpelweg tussen de ijzers die je vervolgens sluit. Dan houd je het kampvuur-ijzer boven het vuur. Dankzij de lange handgrepen kun je het ijzer gemakkelijk boven het kampvuur houden zonder je handen te verbranden. En doordat beide zijden van het ijzer heet worden, is het eten snel klaar. Ideaal!

6. Een spit voor grotere etenswaren 

Met een spit kun je grotere stukken vlees goed gaar krijgen, doordat je het spit kunt ronddraaien. Voor het echte buitengevoel draai je natuurlijk zelf aan het spit, maar er zijn ook elektrische spitten voor wie liever lui dan moe is. ;)

Tips voor koken op een kampvuur

7. Ook handig! Uitschuifbare braadstokjes- of vorkjes 

Telescopische braadstokken- en vorken zijn superhandig en waarschijnlijk de leukste vorm van koken boven een kampvuur. Prik de ingrediënten aan het uiteinde van de stok en houd deze boven het vuur. 

8. Gebruik een grillkorf 

Een grillkorf is handig voor voedsel dat je niet graag door het vuur haalt. Net als het kampvuur-ijzer heeft deze korf lange handvaten om boven het vuur te houden. De grillkorf is ideaal voor het bereiden van vlees(vervangers), vis en verse groenten. 

9. Lekker bakken in een gietijzeren koekenpan 

Een gietijzeren koekenpan is onder meer handig om pannenkoeken en gebakken eieren boven een kampvuur te maken. Zorg dat de hele pan – inclusief de steel – van gietijzer is. Dan kun je hem zó op het vuur zetten.  

Trek wel even ovenhandschoenen aan als je de pan wilt pakken, want de steel kan heet worden. Je kunt de pan ook op een rooster boven het vuur zetten. Net wat je handig vindt. 


https://fashiable.nl/wp-content/uploads/2023/08/Zo-kun-je-je-sneakers-verzorgen-1600×900-1.jpgmiek van der Krogt (1975) is een echte lekkerbek die gek is op de natuur en op mooie plekjes. Ze smult dagelijks van cappuccino met (gezonde) carrot cake en ze blogt met plezier voor het supplementenmerk Nutribites over gezond en gelukkig leven. Dit supplementenmerk wil met zuivere voedingssupplementen, begeleiding en educatie haar steentje bijdragen aan een gezondere wereld. 

Reacties

Geef een reactie