De ultieme wasgids voor het wassen van overhemden

Een overhemd geeft elke outfit een upgrade, mits deze goed wordt onderhouden. Je wilt immers dat je overhemden er altijd netjes uitzien om zo fris voor de dag te komen. Om de kwaliteit van overhemden te behouden, zijn er enkele stappen en tips die je kunt volgen. Hieronder vind je een ultieme wasgids met allerlei handige tips voor het wassen van je overhemden.

Overhemden zijn onmisbaar in de herengarderobe. Juist daarom wil je er alles aan doen om ze mooi te houden. Helaas gaat er tijdens het wassen nog weleens iets mis. Het gevolg? Overhemden die verkleuren, snel slijtage vertonen en hierdoor na enkele keren dragen al in de kast blijven hangen. Herkenbaar? De hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Dankzij simpele stappen weet jij jouw overhemden, van bijvoorbeeld OverhemdenOnline, altijd op de juiste manier te wassen en hier (nog) langer mee te doen.

Overhemden wassen: dit is de wasgids die je nodig hebt

1. kwaliteit boven kwantiteit

Om je overhemden langer mooi te houden, is kwaliteit erg belangrijk. Het is verleidelijk om een goedkoper exemplaar aan te schaffen, maar we zien helaas ook dat dergelijke stoffen, denk aan polyester en nylon, niet lang meegaan. Hierdoor ben je op de korte termijn misschien goedkoper uit, maar op de lange termijn niet. Goedkoop is duurkoop dus. Niet goed voor de planeet én je eigen portemonnee.

2. Behandel bekwaam de vlekken

Of je nu onhandig bent of niet, controleer altijd je overhemden op vlekken voordat je deze in de wasmachine stopt. Ontdek je een vlek? Gebruik dan een biologische vlekverwijderaar zoals ossengalzeep of een klein beetje wasmiddel om deze aan te pakken. Laat het enkele minuten intrekken voordat je het overhemd in de wasmachine stopt. Dit helpt om de hardnekkige vlekken, zoals die van zweet, drinken of voedsel, effectiever te verwijderen.

3. Volg de voorschriften op het waslabel

Een kledingstuk heeft met een reden een waslabel. Bekijk deze daarom eerst goed voordat je op de bonnefooi een gloednieuw overhemd in de was gooit. Op het waslabel staan essentiële instructies over de wastemperatuur en het type wasprogramma. Deze zijn belangrijk om te volgen om onnodige beschadigingen te voorkomen en de kwaliteit van het overhemd te behouden.

Over het algemeen is het beste advies om overhemden op een lage temperatuur te wassen, bij voorkeur met een handwas en zo min mogelijk wasmiddel. Op die manier blijft de kleur mooi, zal het overhemd minder snel slijten of krimpen. Voelt het toch wat riskant om je eigen overhemden te wassen? Breng ze dan naar een wasserette waar ze zorgvuldig voor je stomen en strijken.

4. Het juiste wasmiddel doet wonderen

De keuze van het wasmiddel is cruciaal voor de levensduur van overhemden. Gebruik een mild en vloeibaar wasmiddel, omdat dit snel oplost en minder kans heeft om resten op de stof achter te laten. Vermijd agressieve wasmiddelen die de stof kunnen beschadigen of verkleuren.

Voor witte overhemden kun je een speciaal wasmiddel voor witte was gebruiken om de helderheid te behouden. Voor gekleurde overhemden zijn kleurwasmiddelen een goede keuze, omdat ze helpen de kleuren levendig te houden.

5. Droog je Overhemden Correct

De overhemden zelf wassen? Hang ze in ieder geval niet over een wasrek, want hiermee creëer je onnodige vouwen die voor een slordige look zorgen. Vermijd daarnaast de droger, omdat de hitte de stof behoorlijk kan beschadigen. In plaats daarvan kun je ze het beste aan de lucht laten opdrogen. Hang ze op een kledinghanger en trek het overhemd voorzichtig in vorm terwijl het nog vochtig is. Dit helpt om kreukels te verminderen en zo behoud je de vorm van het overhemd. De resterende kreukels kun je altijd nog strijken, bijvoorbeeld met een speciale kledingstomer.

6. stel het wassen van overhemden uit

Het is een feit dat wassen voor slijtage zorgt, hoe voorzichtig je ook bent. Daarom is het beter om je overhemden niet na één keer dragen al in de was te gooien. Maar hoe zit het dan met de hygiëne en eventuele nare luchtjes?

Je kunt het aantal wasbeurten flink verminderen door je overhemd op een andere manier te dragen. Gebruik bijvoorbeeld een ondershirt. Hierdoor heb je weinig tot geen last van zweetplekken in het overhemd. Je kunt het overhemd ook prima een nachtje buiten laten hangen voor meer frisheid. Een dry wash spray van bijvoorbeeld Robijn of Zwitsal kan ook bijdragen aan een neutraliserende geur.

Door de stappen en tips van deze wasgids te volgen, zorg je ervoor dat je overhemden er altijd op hun best uitzien en zo lang mogelijk meegaan. Veel succes!

Lees ook eens deze gerelateerde artikelen:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie