Dit zijn de 6 leukste dingen om te doen in Samarkand, Oezbekistan

Samarkand kent veel historie en is een oude stad in Oezbekistan die diende als belangrijke halte langs de Zijderoute. De stad heeft prachtige islamitische architectuur en staat daarom ook niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In dit artikel lees je alles over de leukste dingen die je kunt zien en doen in Samarkand.

Registanplein in Samarkand, Oezbekistan

1. Registanplein in samarkand

In het hart van de stad ligt het Registanplein, een van de meest iconische bezienswaardigheden die je in Samarkand kunt bezoeken. Het plein dateert uit de 15e eeuw en is ontworpen door de Oezbeekse heerser en astronoom Ulug Bey. Het plein is omringd door drie madrassa’s (islamitische scholen): de Ulugh Beg Madrassa (15e eeuw), de Tilya-Kori Madrassa (17e eeuw) en de Sher-Dor Madrassa (17e eeuw). Deze madrassa’s zijn versierd met de kenmerkende Oezbeekse mozaïeken.

Je betaalt een kleine 5 euro entree per persoon, waarmee je het plein en de drie madrassa’s kunt bezoeken. Bezoek ze vooral allemaal, want elke madrassa is van binnen weer anders. Als je wilt, kun je tegen een meerprijs ook de minaret beklimmen. Vergeet ook niet om ’s avonds langs het plein te lopen, het wordt namelijk prachtig verlicht.

2. Gur-e-emir complex

Op iets verdere loopafstand van alle highlights in het centrum vind je het Gur-E-Emir-complex. Hier liggen de Aziatische veroveraar Timur Lenk en een deel van zijn familie begraven. Timur was een van de meest succesvolle veroveraars van zijn tijd. Hij stichtte het Timoeridenrijk, dat een groot deel van Centraal-Azië, Perzië en delen van het Midden-Oosten besloeg. In Oezbekistan zul je zijn naam nog regelmatig horen, want hij wordt als een ware volksheld gezien. Onder zijn heerschappij stonden kunst en architectuur centraal, met Samarkand als middelpunt.

Entreeprijs is 3 euro (40.000 sum) per persoon.

3. Shah-I-Zinda

Shah-I-Zinda is een ander historisch complex in de stad. Hier vind je een aantal prachtige mausolea en heiligdommen die dateren uit de 9e tot 14e eeuw. De naam Shah-I-Zinda betekent in het Perzisch ‘levende koning’ en verwijst naar de legende van Kusam ibn Abbas, die een neef was van de profeet Mohammed.

Het verhaal gaat dat Kusam ibn Abbas een bekend prediker was in de regio. Hij werd later begraven op deze plek. Elk mausoleum hier is uniek bewerkt met mooie tegels, mozaïeken en koepels. Ik vond dit de mooiste plek in Samarkand!

Entreeprijs is 3 euro (40.000 sum) per persoon.

4. Bibi Khanym Moskee

Timur Lenk gaf in de 15e eeuw de opdracht om de Bibi-Khanym-Moskee te bouwen, vernoemd naar zijn favoriete vrouw. De moskee werd getroffen door vele aardbevingen en raakte door de tijd heen verwaarloosd, maar is weer in ere hersteld tot het belangrijke monument dat het nu is. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Entreeprijs is 1,90 euro (25.000 sum) per persoon.

Dit wil je nog meer doen in Samarkand, Oezbekistan

5. Hazrat Khizir moskee

In het noorden van de stad vind je de Hazrat Khizir Moskee. Deze moskee is vernoemd naar Khizr, een figuur uit de islamitische traditie die wordt geassocieerd met spiritualiteit, wijsheid en begeleiding. De moskee is nog niet zo oud en staat op een heuvel, wat een mooi uitzicht over de stad biedt. De architectuur is redelijk sober, maar de moskee is zeker een bezoek waard.

Entreeprijs? De moskee is gratis te bezoeken.

6. Siyob Bazaar

De Siyob Bazaar ligt in het hart van de stad en is een van de oudste en meest traditionele markten van het land. De geschiedenis gaat helemaal terug tot de tijd van de Zijderoute. Op de Siyob Bazaar vind je veel verschillende producten zoals groente en fruit, maar ook textiel en andere ambachtelijke producten. Ook kun je hier genieten van traditionele Oezbeekse gerechten.

Wat wij vooral heel leuk vonden aan deze markt, is de vriendelijkheid van de mensen. De markt wordt nog niet overspoeld door toeristen, dus mensen vinden het nog oprecht leuk dat je er bent. Zo wilden wij een paar snacks kopen, maar hadden of niet genoeg geld, of konden alleen met groot geld betalen. Toen wilde de verkoopster alleen een klein bedrag aannemen en kregen we dus een deel gratis. Je zult merken dat ondanks de taalbarrière (de bevolking spreekt hoofdzakelijk Oezbeeks of Russisch) iedereen je heel graag wil helpen en zeer vriendelijk is!

Eten & Drinken IN SAMARKAND

  • Old City restaurant – Traditioneel eten, met veel vegetarische en vegan opties
  • Boulevard restaurant & Bakery – Hip restaurant met leuk café erbij, goed gebak en koffie mét plantaardige melk
  • Sogdiana Cafe – Goede salades en pasta
  • Bibikhanum Teahouse – Thee en lekker lokaal gebak
  • Emirhan Restaurant – Met mooi uitzicht over Registan

accomodaties in SAMARKAND

Samarkand is redelijk groot en ingespeeld op toeristen, dus het zal niet moeilijk zijn een leuke accommodatie te vinden. Wij hebben geslapen bij Emir B&B en ik kan dit van harte aanbevelen! De kamers zijn zeer betaalbaar, schoon en op loopafstand van alle hoogtepunten in Samarkand.

Is Emir B&B al volgeboekt? Verblijf dan bij Hotel Jasmina of Boutique Kamila hotel.

Meer weten over oezbekistan? Lees dan ook:

Reacties

Geef een reactie