Dit zijn de 8 leukste dingen om te doen in Bukhara, Oezbekistan

Het eeuwenoude Bukhara was lang een belangrijke handelspost op de Zijderoute. Dat zie je tegenwoordig nog steeds terug in de mooie binnenstad, met veel Islamitische architectuur en moskeeën. Met zijn vele bazaars is het ook niet moeilijk om de mooiste souvenirs voor thuis mee te nemen. Meer weten wat je zoals kunt doen in Bukhara, Oezbekistan? Lees dan vooral verder!

Ben je momenteel al bezig om een rondreis door Oezbekistan te plannen? Laat je dan inspireren door onze rondreis van 10 dagen.

Nodir Devonbegi Madrasah in Bukhara

8 dingen die je moet doen in bukhara

1. Nodir Devonbegi Madrasah

In het midden van het centrum vind je de Nodir Devonbegi Madrasah. De Madrassah is in de 17e eeuw gebouwd en diende destijds als Islamitische school. Het gebouw heeft een prachtige architectuur en is versierd met mooie mozaïeken en uiterst secuur houtsnijwerk. Op de binnenplaats vind je een aantal winkels. Entree is gratis.

2. Po-i-kalyan complex

De Po-I-Kalyan is de meest indrukwekkende plek van Bukhara. Dit complex bestaat uit drie delen: de Kalyan-minaret, de Kalyan-moskee en de Mir-I-Arab Madrassah. De imposante minaret, gebouwd in de 12e eeuw, diende zowel als gebedsoproep en uitkijkpost. De minaret wordt ook wel de ‘Tower of Death’ genoemd, omdat deze werd gebruikt voor executies door mensen van de minaret naar beneden te gooien.

De moskee, gebouwd in de 16e eeuw, heeft binnen een grote gebedsruimte met imposante blauwe koepels en mooie mozaïeken. De Mir-I-Arab Madrassah dateert eveneens uit de 16e eeuw en is tot op de dag van vandaag een centrum van islamitische lering.

Voor de Kalyan-moskee dien je een kleine entree te betalen van 25000 SUM, omgerekend 1 euro (maart 2024). Tevens kun je tegen betaling de Kalyan-minaret beklimmen.

3. Ark van Bukhara

De Ark van Bukhara is een oud fort dat het hart van de oude stad omringt. De Ark is rond de 5e eeuw gebouwd en heeft in de loop der tijd meerdere functies gehad. Zo heeft het dienstgedaan als koninklijk paleis, militaire vesting en administratief centrum.

Het fort bevat meerdere gebouwen, zoals moskeeën, paleizen en kazernes, die worden bewaakt door hoge muren. Binnen kun je verschillende musea bezoeken die je een inkijkje geven in de rijke historie van de stad. Wij hebben ervoor gekozen om alleen langs de muren te wandelen en zijn niet binnen geweest.

Doen in Bukhara: Ark van Bukhara bezoeken

4. Bolo Hauz Moskee

De Bolo Hauz-moskee is de moeite waard om te bezoeken, omdat deze, in tegenstelling tot veel andere moskeeën in Oezbekistan, grotendeels van hout is gemaakt. De moskee dateert uit de 18e eeuw en de naam betekent ‘Kinderen Zwembad Moskee’ in het Perzisch, vanwege het waterreservoir aan de voorkant van het gebouw. Een bezoek is gratis.

5. Chor Minor

Chor Minor, ook wel bekend als de Madrasah van Khalif Niyaz-kul, is een gebouw dat je zeker niet wilt overslaan wanneer je in Bukhara bent. De moskee werd gebouwd in de 19e eeuw en het meest indrukwekkende zijn de vier minaretten die uit het dak van het gebouw steken. Iedere minaret heeft een eigen ontwerp, wat het uniek maakt ten opzichte van andere gebouwen in de stad.

6. Abdulaziz Khan madrassah

De Abdulaziz Khan Madrassah is een historische religieuze school, gebouwd in de 17e eeuw onder het bewind van Khan Abdulaziz II. Het gebouw heeft de kenmerkende Oezbeekse architectuur en een prachtige roze koepel. De roze kleur maakt deze madrassah extra bijzonder, omdat het kleurgebruik dat je bij de meeste gebouwen in Oezbekistan ziet hoofdzakelijk blauw en wit is.

De entreeprijs is 25000 SUM, omgerekend een kleine 2 euro per persoon (maart 2024).

7. Ga winkelen bij een van de mooie bazaars

In de stad zijn verschillende leuke bazaars te vinden waar je de mooiste souvenirs kunt kopen. Ik, Kirsten, adviseer je om zeker de overdekte markten Toqi Telpakfurushon en Toqi Zaragon te bezoeken. Hier vind je handgemaakte tapijten, kussenslopen, gewaden, bordjes en nog veel meer. Succes met alles mee terug sjouwen naar Nederland!

8. Geniet van een drankje op het plein bij lyabi khauz

Zin in een drankje in de zon? Ga dan lekker zitten aan het plein bij Lyabi Khauz. Je vindt hier een mooie vijver met verschillende cafeetjes langs de waterkant. In de middag en avond wordt het hier gezellig druk op het terras.

beste plekken voor eten en drinken in bukhara

  • Ayvan – mooie locatie en prima eten
  • Bon Patisserie & Bakery – Vegan ontbijt, lekker gebak én plantaardige melk
  • Joy Chaikhana Lounge – Goede vegan opties; onze favoriet
  • Coffee & Donuts – Goede koffie, alleen geen plantaardige melk
  • Magic Coffee – Goede koffie én plantaardige melk

Dit zijn de leukste accomodaties in bukhara

In Bukhara zul je geen probleem hebben om een leuke en betaalbare accommodatie te vinden. Wij hebben zelf in Hotel Old Safari verbleven, een kleine B&B met ontzettend lieve mensen. De locatie is ook top, het vegetarische ontbijt is goed en de kamers zijn recent gerenoveerd. Ik kan deze accommodatie dan ook van harte aanbevelen.

Is er helaas geen plek meer bij Hotel Old Safari? Bekijk dan de beschikbaarheid van Abuzar of Golden Minaret.

lees ook deze artikelen over oezbekistan?

Reacties

Geef een reactie