Test! De Koffiejongens net zo lekker als Nespresso?

Koffie. Het zes letter woord dat mijn redder in nood is als ik een inkakker heb, maar ook ’s avonds op de bank is het een genietmomentje. Mijn Nespresso apparaat maakt iedere dag weer een heerlijk bakkie voor me klaar. Onlangs probeerde ik een voor mij nog onbekend merk: De Koffiejongens. Deze jongens beweren net zo lekker als Nespresso te zijn. Is dat echt zo? In dit artikel neem ik de proef op de som. Lees verder om erachter te komen of het verschil tussen de koffiemerken te merken is. 

Korte introductie over De Koffiejongens

Voordat ik de koffie bij de proefpersonen ga inschenken, vertel ik jullie iets meer over het koffiemerk. De altijd verse koffie van De Koffiejongens komt van over de hele wereld, namelijk Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hun koffiesoorten, ofwel blends, bestaan uit Arabica of Robusta bonen. De capsules zijn 25 procent goedkoper dan die van Nespresso. Ka-ching.

Maar dan resteert natuurlijk de vraag wat dit koffiemerk uniek maakt ten opzichte van Nespresso of een van de andere vele merken in de supermarkt. Ten eerste biedt De Koffiejongens slechts vier smaken aan, namelijk een lungo, espresso, ristretto en decaf. Eén voor iedere soort vinden ze meer dan genoeg. Ik geef ze groot gelijk. Waarom onnodig ingewikkeld voor de consument doen?

Verder koop je capsules van De Koffiejongens niet in de winkel, maar bestel je deze online door middel van een abonnement. Je bepaalt zelf de gewenste blends en hoeveelheid en geeft aan om de hoeveel weken je een nieuwe lading wenst te ontvangen. Deze wordt gratis verstuurd en kun je op de deurmat verwachten. Je hoeft daarom niet te thuis zijn om je koffie te ontvangen. Ideaal als je het mij vraagt. Je kan jouw abonnement ieder moment pauzeren, wijzigen of stopzetten.

Koffie van de Koffiejongens

De vier koffiesmaken van De Koffiejongens

1. Ristretto
Een stevige ristretto, ofwel de kleine krachtpatser onder de blends van De Koffiejongens. De blend is aangenaam bitter, stroperig, vol van smaak met een accent van specerijen. Intensiteit van de koffie: 11/12. Hoeveel water toevoegen? 25 ml.

2. Lungo
De perfecte koffie om de hele dag door te drinken. ’s Avonds bij het ontbijt of als toetje na het diner. De Lungo is vol en romig en heeft de smaak van karamel, cacaopoeder en stroop. Intensiteit van de koffie: 7/12. Hoeveel water toevoegen? 110 ml.

Koffie van de Koffiejongens

3. Espresso
Een klassieker onder de koffie: de bitterzoete espresso. Een donkere chocolade als basis, verrijkt met karamel en mout. Een heerlijke blend om bovendien je cappuccino mee te bereiden. Intensiteit van de koffie: 9/12. Hoeveel water toevoegen? 40 ml.

4. Decaf
Nooit meer slapeloze nachten dankzij deze decaf. Ideaal te drinken als Espresso of Lungo. De smaak? Medium zoet dankzij de agavesiroop en een heel licht gerookte amandel. Intensiteit van de koffie: 8/12. Hoeveel water toevoegen? 40-110 ml.

Koffie van de Koffiejongens

Tijd voor De Koffiejongens koffieproef!

Kunnen de koffiefanaten met volle overtuiging vertellen welke koffie in welk kopje zit? Om de test het beste uit te voeren, heb ik geen andere ingrediënten toegevoegd, zoals melk en suiker. Omdat de fijnproevers allemaal het liefst een simpele, zwarte koffie drinken, richt ik mij enkel op de Lungo. Bij Nespresso haalde ik de Envivo Lungo met een 9/12 intensiteit. Deze heeft een ietwat sterkere koffiesmaak dan de Lungo van De Koffiejongens, namelijk een 7/12 intensiteit. Op de bovenstaande foto zie je links Nespresso, rechts De Koffiejongens.

Good to know: om de proefpersonen niet in een sociaal gewenste richting te sturen, werd pas achteraf verteld in welk kopje welke koffie zat.

Mariëlle (25):
Qua uiterlijk merkt Mariëlle meteen op dat de één (Nespresso) een stuk donkerder van kleur is en een dikkere schuimlaag heeft. Voor haar heeft Nespresso een unieke geur, maar grappig genoeg wijst ze toch De Koffiejongens aan als Nespresso. Deze vindt ze ook lekkerder. De Koffiejongens vindt ze wat lichter van smaak; een ideaal koffietje voor in de avond. Die van Nespresso heeft duidelijk een sterkere smaak. Uiteindelijk wijst ze Nespresso aan als favoriet, maar ze zou ze allebei net zo graag drinken. Nespresso overdag met iets zoets, De Koffiejongens in de avond.

Koffietest: Koffiejongens of Nespresso?

Kirsten (25):
Het kleurverschil merkt Kirsten gelijk op; De Koffiejongens heeft een lichtere kleur. Verder vindt ze de Nespresso er beter uitzien vanwege de donkerdere kleur en de bubbeltjes in het schuim. Hierdoor lijkt deze wat luchtiger. De Koffiejongens vindt ze ook lekker; zo’n typisch koffietje. Ondanks dat ze de smaken erg vindt verschillen, kan ze geen favoriet aanwijzen. Ze heeft dan ook geen idee welke koffie van De Koffiejongens is. De Koffiejongens vindt ze wat meer smaak hebben, die van Nespresso een heeft sterkere koffiesmaak.

Yara (22):
Content creator Yara vindt na het kritisch proeven van beide merken de koffie van De Koffiejongens lekkerder, omdat deze blend minder sterk van smaak is. (Te) sterke koffie is niet helemaal haar ding en daarom wijst ze De Koffiejongens zonder enige twijfel als grote favoriet aan. Een milde tot medium koffiesterkte is voor haar een grote plus en dat is deze Lungo.

Conclusie! De Koffiejongens of Nespresso lekkerder?

Tromgeroffel Over het algemeen wordt De Koffiejongens positief beoordeeld. Geen van allen wist Nespresso met volle overtuiging aan te wijzen. Een goed teken dus! De Koffiejongens was qua smaak eerder een favoriet, omdat deze minder sterk is en dan drinkt een kop koffie wat lekkerder weg. Dus: kunnen we zeggen dat De Koffiejongens net zo lekker is als Nespresso? Absoluut, en misschien zelfs een tikkeltje lekkerder vanwege de zachtere intensiteit.

Nieuwsgierig geworden naar de koffie van De Koffiejongens? Bestel dan jouw gewenste koffie op de website van De Koffiejongens en proef het verschil!

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. Wat een super leuke blog Nanne! Ik heb ook een Nespresso-apparaat en gebruik zelf altijd de ‘nepperds’ van Jumbo of Perla. Ik ben wat dat betreft niet echt een koffiekenner, vind het al snel lekker, dus ik vind het ook zonde om de dure Nespresso cupjes te kopen. Dit lijkt me ook een goede vervanger! :-) liefs, Nicole

Geef een reactie