Warme – of luie dagen – vragen om simpele maaltijden. Geen gedoe, maar wel veel smaak. Daarom vandaag op het menu: een zomerse krieltjessalade met artisjokken. Dit frisse gerecht is zowel vegetarisch als veganistisch te maken. Precies wat je nodig hebt op zo’n dag: een bom van smaken in één. En zelfs als je geen keukenheld bent, zet je dit recept in een handomdraai op tafel. Perfect voor een picknick in het park, een diner op je zonnige balkon of als bijgerecht bij de barbecue.
Artisjokken: een veelzijdige groente
Artisjok is al jaren mijn lievelingsgroente. Ondanks de soms ietwat overheersende smaak (wat sommige mensen ook hebben met koriander), kan je deze groente in uiteenlopende gerechten verwerken. Denk aan een romige citroenrisotto (recept), als spread op een toastje (recept) en zelfs in een vegan soep (recept).
De smaak van artisjok is zacht en tegelijkertijd een beetje bitter, wat perfect in balans is met frisse of romige ingrediënten. In het vegetarische zomerrecept van vandaag komt dat helemaal samen. De artisjok past heerlijk bij de knapperige krieltjes, terwijl het citroensap en de basilicum voor die frisse twist zorgen.

Benodigdheden krieltjesalade met artisjokken
Hoofdgerecht: voor 2 personen
Bijgerecht: voor 4 personen
- 500 gr krieltjesmix, vastkokend
- 1 blik artisjokken, uitgelekt
- 100 gr slamix naar keuze
- Verse of gedroogde basilicum
- Peterselie, gedroogd
- Knoflookpoeder
- Zout en peper
- Sap van ½ citroen
- 1-2 el (vegan) mayonaise
- Olijfolie

Zo maak je de krieltjessalade met artisjokken
Bereidingstijd: ca. 45 minuten (15 min. voorbereiding, 30 min. oventijd)
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
- Was de krieltjes en snijd ze in kleinere stukken. Meng deze in een kom met een scheut olijfolie, peterselie, knoflookpoeder, peper en zout. Gebruik je gedroogde basilicum? Voeg deze dan nu toe.
- Bak de krieltjes in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant in het midden van de oven. Hussel halverwege even om, zodat alle kanten goed gaar worden.
- Laat de artisjokken goed uitlekken en snijd ze in kleinere stukken. Meng met het citroensap en – als je verse basilicum gebruikt – de fijngesneden basilicumblaadjes.
- Laat de krieltjes een paar minuten afkoelen, voordat je deze mengt met de slamix en de artisjokken.
- Voeg naar smaak mayonaise toe (tip: begin met één eetlepel) en roer alles goed door. Liever vegan? Gebruik dan vegan mayonaise – net zo lekker. Proef en breng indien nodig extra op smaak met peper, zout of een extra kneepje citroen.
