Alweer een tijdje geleden was ik met mijn zus aan het lunchen toen we een nostalgisch koekje bij de thee kregen: “Dit smaakt naar onze zelfgemaakte koekjes van vroeger.” En zoals je ziet, kon ik het niet laten. Ik moest de ‘koekjes van vroeger’ weer eens maken. Super simpel, maar o-zo-lekker. En misschien ietwat verslavend, want je eet er al snel een aantal achter elkaar. Of ik ben gewoon een snoepkont.
Benodigdheden
- 250 g bloem
- 125 g witte basterdsuiker (bruine kan evt. ook)
- 1 mespuntje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g boter
- 1,5 tl kaneel
- 3 tl cacao
- Optioneel: poedersuiker en siroop voor glazuur
- Deegrol en vormpjes
Bereiding
- Doe de bloem, de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker in een grote kom.
- Snijd de boter in kleine stukjes (of evt. even laten smelten in de magnetron) en voeg deze als laatste toe. Kneed de ingrediënten vervolgens tot een soepel deeg.
- Laat het deeg 15 minuten opstijven in de koelkast en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg in een aantal stukken en meng deze met de kaneel of cacao, wat je zelf lekker vindt! Dan is het tijd om los te gaan met de deegrol en alle gekke vormpjes die je in huis hebt liggen of bedenk – net als ik – zelf wat leuks. Verspreid wat bloem op tafel, zodat het deeg niet blijft plakken en zorg ervoor dat de koekjes allemaal dezelfde dikte hebben. Ongeveer een halve centimeter is helemaal top.
- Verdeel de koekjes op een bakplaat en dan kunnen ze voor 20 minuten de oven in.
- De echte zoetekauwen onder ons kunnen – als de koekjes zijn afgekoeld – met wat poedersuiker en siroop een glazuur maken en hiermee een aantal koekjes versieren.
Een super simpel recept, maar o zo lekker. Een heerlijke tijdbesteding wanneer je een middagje niks te doen hebt! Ben jij ook een bakpersoon? En wat bak jij dan graag?
Ahh ik denk dat ik weet hoe deze smaken. Inderdaad de – overheerlijke – koekjes ‘van vroeger’, haha!