Recept: mijn eerste keer rijstvelloempia’s maken

hoofdgerecht, recept /

Al een langere tijd wilde ik de welbekende rijstvelloempia’s gaan maken, maar de toko uit de straat was een aantal weken op vakantie en bij hen moest ik zijn voor het hoofdingrediënt: rijstvellen. Inmiddels zijn ze weer terug en kon ik eindelijk aan de slag. Ik was wel een beetje bang dat het ging mislukken, maar het ging veel makkelijker dan verwacht en heb ik intens van iedere hap genoten. Nu ben ik geen pro, maar toch wil ik vol trots mijn recept voor deze rijstvelloempia’s met jullie delen.

Recept: mijn eerste keer rijstvelloempia's maken

Recept: mijn eerste keer rijstvelloempia's maken

Benodigdheden

Voor 2 personen / 8 á 10 stuks

 • Rijstvellen (bij toko en supermarkt verkrijgbaar)
 • 1 avocado
 • 1/2 komkommer
 • 1 grote waspeen, geraspt
 • 1 plak mihoen
 • 1 bakje koriander
 • Sojasaus en/of chilisaus
 • Ook lekker: geroosterde walnoten, surimi sticks en taugé

Bereiden

Circa 30 minuten

 1. Bereid de mihoen volgens de verpakking en koel deze daarna met koud water af.
 2. Indien je geen kant-en-klare wortelsnippers hebt gekocht, kan je de waspeen met een kaasrasp raspen. Pas op je vingers!
 3. Snijd de komkommer in de lengte van de loempia’s (circa 10 centimeter) en snijd plakjes in dezelfde lengte. Verwijder de waterige binnenkant. Snijd ook de avocado in lange plakken.
 4. Was de koriander en verwijder de blaadjes van de takken.
 5. Vul een ovenschaal met lauw tot warm water en leg een vochtige theedoek of snijplank klaar waarop je de rijstvellen gaat beleggen en rollen. Eén voor één leg je de rijstvellen in het water voor zo’n 20 seconden. Vervolgens begint het leukste werk: de loempia’s vullen.
 6. Pak de ingrediënten die jij lekker vindt en beleg ze in dezelfde vorm als een loempia, horizontaal. Hoe rol je de loempia? Vouw eerst het voorste gedeelte strak over de vulling, vervolgens vouw je de zijkanten naar binnen en rollen maar.
 7. Vul twee bakjes met de sojasaus en chilisaus waarin je de loempia’s kunt dippen.

Recept: mijn eerste keer rijstvelloempia's maken

Het leuke aan rijstvelloempia’s is dat je eindeloos kunt met ingrediënten kunt variëren. Een paar jaar later na het publiceren van dit recept heb ik ze al tientallen keren gemaakt. Een van mijn lievelings kan ik wel zeggen. Ontdek nog meer recepten op mijn blog.

Leave a Comment

(6) comments