Wat te doen tegen acne bij volwassenen? Mijn verhaal & tips

Acne bij volwassenen. Het komt veel voor, maar toch rust er een taboe op. Dat social media hierin een rol speelt, verbaast me niet eens meer. Iedereen ziet er altijd maar perfect uit. Het wordt een Waar is Wally? spel om die ene pukkel te vinden. Echt, wat ben ik daarom blij met de body positivity online vandaag de dag. Hoe mooi als we samen het taboe kunnen verbreken, door er simpelweg over te praten met elkaar. Daarom deel ik vandaag graag mijn eigen verhaal over acne als volwassene en een achttal persoonlijke tips. 

Laatst bewerkt: 19 maart 2021

Allereerst: mijn verhaal over volwassen acne

Al ruim 5 jaar loop ik met acne rond. Er zijn perioden waarin ik mijn handjes mag dichtknijpen, maar helaas zijn er ook veel momenten waarop ik met mezelf geconfronteerd word. Wanneer ik ’s avonds mijn overgebleven make-up verwijder of wanneer ik mij juist voor een dagje uit optut. Dan sta ik soms huilend naar mezelf in de spiegel te staren. Te staren naar die pukkels en mee-eters die daardoor echt niet sneller verdwijnen. En nee, ze verdwijnen ook niet met foundation. Hoe hard ik mijn best ook doe.

Acne bij volwassenen: een onzekerheid die steeds groter werd

De onzekerheid over mijn volwassenen acne groeide naarmate de jaren verstreken. De verschillende middeltjes van de huisarts hielpen niet. De acne werd juist alleen maar erger. Nog meer acne, roodheid, schilfers, een branderig gevoel, continu jeuk. Ik probeerde vol te houden, maar van binnen had ik eigenlijk al opgegeven. Ik verborg mijn gezicht onder sjaals en mijn lange haren, dikke foundation en andere dekkende producten werden mijn beste vrienden.

Acne bij volwassenen: mijn verhaal en persoonlijke tips

Iemand begroeten was ineens confronterend 

Mensen die je opeens op een andere manier drie zoenen geven. Gesprekspartners die naar je wangen staren in plaats van in je ogen. Geconfronteerd worden wanneer iemand letterlijk zegt dat mijn huid er slecht uitziet op momenten dat ik juist een soort van tevreden ben. Het zijn maar enkele voorbeelden waardoor die stomme onzekerheid steeds een extra oppepper kreeg. Ik neem niemand iets kwalijk, want ze hebben waarschijnlijk enkel goede bedoelingen. Toch maakt het mij op zo’n moment extra onzeker en kwetsbaar.

De grootste kwetsbaarheid heb ik inmiddels overwonnen, want acne went immers, ook al is het niet leuk natuurlijk. Door de jaren heen heb ik middelen gevonden die mijn huid meer rust bieden. Acne heb ik nog steeds, maar de grote en pijnlijke ontstekingen heb ik niet meer en overgebleven roodheid verdwijnt steeds sneller. Mijn huid is nog niet perfect, maar het is een groot verschil met jaren geleden. En daar ben ik trots op!

Wat te doen tegen acne bij volwassenen? 8 tips

8 tips tegen om acne bij volwassenen te verzachten

Iedereen heeft een eigen, unieke huid. Dit betekent dat de oplossing voor iedereen helaas anders is. Daarom is het een kwestie van proberen en ontdekken wat wel en niet werkt. Deze acht tips voor acne bij volwassenen bieden dan ook geen zekerheid, maar ze helpen hopelijk wel om jouw huid in ieder geval meer rust te geven. Kleine aanpassingen in jouw dagelijkse ochtend- en avondroutine kunnen al een groot verschil maken. 

1. Was beddengoed regelmatig en met parfumvrij wasmiddel

Wanneer je veel last van acne hebt, is het aan te raden jouw bed minstens één keer per week te verschonen. En heb je er verder al aan gedacht om wasmiddel zonder parfum te gebruiken om jouw beddengoed te wassen? Op aanraden van mijn huidtherapeut ben ik hier mee begonnen, want de huid kan namelijk sterk op parfum reageren.

2. Parfumvrije reinigingsproducten

Niet alleen wasmiddel, ook veel make-up removers bevatten stoffen waar een gevoelige huid sterk op reageert. Het is daarom verstandig om enkel parfumvrije reinigingsproducten te gebruiken. Zelf gebruik ik een tonic en face wash van Neutral. Deze hebben al enorm geholpen om mijn huid meer rust te geven. De grootste ontstekingen blijven weg en de roodheid op mijn wangen is stukken minder.

3. Ga op zoek naar de juiste gezichtsproducten voor jouw huid

Een kleine toevoeging of aanpassing in jouw ochtend- of avondroutine wat betreft gezichtsproducten kan al grote wonderen verrichten. Denk aan een serum, peeling, olie of hydraterende druppels. Van wat je op internet ziet en leest, lijkt een duurder merk vaak beter te werken, maar dat is natuurlijk onzin. Er zijn vele betaalbare en zelfs goedkope merken die jouw gezicht super goed verzorgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar: 

4. Blijf van je acne af!

Het is irritant als iedereen steeds ‘afblijven!’ schreeuwt of je hand wegduwt, maar het maakt je uiteindelijk wel bewust hoe vaak je aan je acne zit te pulken. Het wordt hierdoor alleen maar een groter slagveld en zorgt voor een nog langer herstel in verband met meer korstjes, roodheid en littekens. Natuurlijk snap ik het als je af en toe die witte rotkoppen wilt uitknijpen, maar voor de rest: afblijven.

5. Probeer een ander eetpatroon

Een verandering in het eetpatroon kan ook zomaar het verlossende antwoord zijn. De boosdoener is per persoon verschillend. Denk aan notensoorten, (varkens)vlees, gluten, zuivelproducten of suiker. Het is een kwestie van proberen en dit zo’n 6 tot 8 weken volhouden. Ikzelf ben drastisch geminderd met vlees en zuivel en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Probeer ook eens een korte periode een eetdagboek bij te houden, zodat je kunt kijken wat het proberen waard is. Vind je dit lastig? Ga dan eens bij een diëtist langs.

6. Zink(tabletten) slikken

Misschien is het niet eens zozeer een bepaalde voedingsstof waarop jouw huid reageert, maar krijg je juist van een belangrijke voedingsstof te weinig binnen. Denk bijvoorbeeld aan zink. Dit mineraal helpt werkt als een ontstekingsremmer en ontgift bovendien het lichaam. Zink zit onder andere in spinazie en bieten, maar begrijpelijk dat je dit niet elke dag wilt eten. De oplossing? Zinktabletten.

7. Ga eens langs bij een huidtherapeut of dermatoloog

Probeer een behandeling bij een huidtherapeut of dermatoloog. Ikzelf ben op een gegeven moment gestopt met het traject bij de huisarts, omdat ik zo agressief op iedere zalf reageerde. Daarom ga ik zo nu en dan langs bij een huidtherapeut om mijn huid grondig schoon te laten maken. Dit wil zeggen dat mijn ontstekingen en mee-eters worden uitgeknepen, in combinatie met een peeling. Helaas hangt er aan zo’n behandeling wel een prijskaartje, maar het is zeker de moeite waard. Voor de dermatoloog kán je een doorverwijzing via de huisarts krijgen, dus vraag daar zeker naar.

8. Tandartsbezoek en een juiste gebitverzorging

Ga ieder half jaar op controle bij de tandarts. Een ontstoken gebit kan namelijk voor acne zorgen, met name op de wangen en kaaklijn. Geef daarnaast jouw gebit de juiste verzorging. Gebruik een tandpasta van een merk die wordt aanbevolen, gebruik dagelijks een tandenstoker om het tandvlees gezond te houden en zoveel mogelijk tandplaque tegen te gaan en spoel met mondwater.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn persoonlijke tips hebben. Wanneer je er echt doorheen zit en al veel hebt geprobeerd, breng dan een bezoek aan de huisarts, dermatoloog of huidtherapeut. Hoe dan ook, het is nooit verkeerd om even kritisch naar jouw huidige verzorging te kijken. Succes en liefs!

Wat te doen tegen acne bij volwassenen? 8 tips

Ontdek nog meer informatieve artikelen op Fashiable:

Reacties

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Miron

    Knap dat je er aandacht aan besteedt! Heb zelf soms in fases last van een onrustige huid, en voelt toch soms extra naar omdat ik ‘al’ 24 ben en geen puber meer. De tips over ongeparfumeerd wasmiddel en de zinktabletten wist ik nog niet, dus gaat dat zeker eens uitproberen. Hopelijk gaat het bij jou ook gauw beter :)

    1. Fashiable

      Hi Miron, ik herken jouw verhaal helemaal! Ben je eindelijk volwassenen en dan blijft de acne je nog steeds achtervolgen. En juist daarom wil ik de taboe verbreken, omdat er zoveel volwassenen (van onze leeftijd maar ook ouder) met dit huidprobleem rondlopen. Dankjewel, en hopelijk vind jij ook hét middel waarmee de acne vergoed verdwijnt, of in ieder geval niet meer in een heftige vorm voorkomen terugkomt! Liefs.

  2. Mirthe

    Hi Nanne,

    Misschien een tip, via mijn zorgverzekering (VGZ beter aanvullend) krijg ik per jaar 500 euro vergoed voor behandelingen bij mijn huidtherapeut! Hoeft dus niet perse een dermatoloog te zijn waarvoor je een verwijzing van je huisarts nodig hebt.

    1. Fashiable

      500 euro is inderdaad hartstikke veel, superfijn deze tip. Bij mijn huidige zorgverzekering krijg ik momenteel maar tot 100 euro per jaar vergoed. Komende week even goed alle premies vergelijken! Dankjewel.

  3. Lotte

    Hi Nanne,
    Ik snap hoe je, je voelt. Mensen gaan toch op een andere manier naar je kijken inderdaad. En het gevoel van geen puber meer zijn en toch nog last van Acne hebben, ik werd er erg onzeker van.

    Ik heb er zelf ook altijd veel last van gehad. Ben na de schoonheidsspecialiste, producten zonder parfum en daarna de heftigere producten van de huisarts, naar de dermatoloog geweest. Hij schreef me het middel Isotretinoïne voor, heel heftige pillen met veel bijwerkingen. Het waren 8 maanden afzien met de kuur, maar nu ben ik overal vanaf! Het gaf mij zoveel meer zelf vertrouwen, dat ik het je zeker aanraad. Het is heftig, maar als je eenmaal resultaat ziet maakt dat niks meer uit.

  4. Charlotte

    Hey Nanne! Inderdaad, goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ben 26 en heb helaas ook nog steeds last van acne. Gelukkig wel al een pak minder dan een paar jaar geleden. Veel van je tips ken ik en pas ik toe (bv. ik drink al jaren geen melk meer en probeer melkproducten te vervangen door plantaardige alternatieven). Wat bij mij ook helpt, is mijn sjaals regelmatig eens wassen. Mijn acne concentreert zich rond mijn kin en mond, en zeker in de winter heb ik de neiging mijn sjaal hoog op te trekken, zodat die mijn kin bedekt. Dan is het wel goed om af en toe je sjaal eens te wassen, om dezelfde reden als je aangeeft bij het regelmatig wassen van je kussensloop :)

  5. Marie

    Ik heb ook een tijdje last gehad van acne als volwassene. Naast het aanpassen van mijn dieet, ben ik gaan uitzoeken of dit te maken had met mijn hormoonhuishouding. Ik raad iedereen aan om dit ook te onderzoeken. Zo kan je gerichter naar oplossingen zoeken.

  6. Apotheker

    Er bestaan allerlei kleine *tricks* om van je puistjes af te geraken zonder deze te moeten uitknijpen. Let op, gebruik deze methode enkel als er niets anders opzit. Bij voorkeur gebruik je erkende producten om van je puistjes af te komen.

    – Tandpasta : Een oude truuk, maar deze werkt wel om je puistjes te laten uitdrogen ! Doe voor je gaat slapen een beetje tandpasta op een puist, en als je wakker wordt is de puist helemaal uitgedroogd. Indien de puist nog niet weg is, kan je deze zo wel makkelijker verwijderen.

    -Oogdruppels : Deze zorgen ervoor dat de roodheid van de puisten verminderd.

Geef een reactie